2019. dec. 1.

Ajándék a placcról




 #divat #placc #estipiac #egyedicuccok #viseljmagyart  #gardróbfrissités #vásár #lakberendezés #design #enniinni #kutyabarát #budapest #hungariandesigner #love  #buli #gyertek …  
Ezek a hívószavai a lánynak, aki sosem szerette a plázákat. Így a vásárlást az utca ünnepévé, közösségi alkalommá, élvezetes kincsvadászattá, társasági eseménnyé emelte. Az elmúlt hat évben több száz piacot szervezett és idén decemberben sem hagy minket karácsonyi élményvásár nélkül.
Császári Flórát a PLACC- PIACOK ötletgazdáját kérdeztük a kezdetekről és az aktualitásokról.


A piacozás, mint életmód már korán „beakadt ” Nálad… de miként realizálódott benned, hogy szervezőként is felvállalod ezt a küldetést?

-„Valóban, már kisgyermekként beleépült az életembe a vásárok élménye. Egy piaccal szemben laktunk, tudtam melyik standon ki árul, mit, mennyiért… kitől lehet még a pult alól is árut kapni.
Majd a kamaszkor „egyedivé válni-érzése”, a több évtizedes rádiós- tévés- reklámszakmai munkáim és külföldi tapasztalásaim is észrevétlenül sodortak a Placc-Piacok ötlete felé, melyből végül 2014-ben lett valóság. A projektem lényege a hagyományos piacozásnak egy merőben új környezetbe helyezése, s ezzel szűkebb lakóhelyünk, - városunk, régiónk - felfedezése egy egészen sajátos szempontból. Az eladók és vásárlók egymással kommunikáló közösségbe invitálása, melyben az újító trendek, stílusok beemelhetők a köztudatba. S, bár a szervezői munka folytonos kihívásokat rejt, több ezres közösségem megerősít abban, hogy lassan sikerült elérni a kezdeti célokat.



Milyen tematika mentén szerveződnek a piacaid? Vannak-e kedvenc, emlékezetes alkalmak?

-„A Placcok közös vonása, hogy rendszeres időközönként, de mégis random módon bukkannak fel a főváros legkülönbözőbb pontjain: éjszakai szórakozóhelyen és romkocsmák árkádjaiban, állóhajó fedélzetén és táncteremben, bérházak udvarán és vásárcsarnokban, ligetekben, rakparton és utcahosszon át. Nem folyamatos alkalmak és épp ettől izgalmasak! A legstabilabb az évszaktól független, estébe nyúló Divat Placc, mely szinte szünet nélkül növekszik, évek óta.  Küldetése, hogy közös platformra hozza a divatvilág különböző ágazatának tervezőit. Böngészhetünk a hazai divat- és ékszertervezők legérdekesebb, legegyedibb darabjai között. Emellett kézműves termékek és kozmetikumok készítői is elhozzák portékáikat. A profi gardróbfrissítők és magánemberek pedig válogatott rucikkal és kincsekkel érkeznek.



 Sokak számára az Otthon Placc néhány alkalma is nagyon emlékezetes volt. Mára a téma kissé beleépült a Divat Placcba, de terveim között szerepel az újraindítása. Sokan keresik a Finom Placc alkalmait is, melyen kistermelők, házi gazdaságok kínálják kézműves élelmiszereiket. Az alkalmak megrendezése, a megfelelő helyszín kiválasztása rendkívül sok összetevős munka, ezért lett e piacfajta szezonális. Csakúgy, mint a nyári Kikötő Placc, mely a városi népeket vidékre, a Balaton mellé is elcsábítja. Az egész hasonlít egy laza nyaralós hétvégéhez, „all inkluzív” ellátással: menő rucik, enni-innivalók, vízpart és buli egyazon helyen! Legutóbb egy dunai állóhajón kötöttünk ki, a parlamenttel szemben….



  Szívem csücske az Együtt Placc, mely már kétszer is debütált a Frankel Leó utcában. Neve a háromféle közösség - az utca lakói és üzletei, a kutyások társadalma, valamint a placc-piacozók színes társasága - összevonására utal. A visszajelzések alapján az esemény leginkább egy olyan városi fiesztához hasonló, melyeket délszaki országokban járva turistaként tapasztalunk!

  


 Idén decemberben négy alkalommal is jelentkezik a Placc, a plázakerülő hazai kincsvadászok és a Budapest titkaival ismerkedő külföldiek legnagyobb örömére. Milyen időpontokat és helyszínt véssünk bele naptárunkba?

-„Az adventi DivatPlacc vasárnapi időpontjai: december 8. 15. 22. 29., naponta 16-22 óráig.
Tervem, hogy egy intimebb, közösségibb hangulatú karácsonyi vásár szerveződjön, ahol nem tömegtermékek, hanem valóban egyedi tárgyak cseréljenek gazdát, illetve kerüljenek a karácsonyfa alá. Az ünnepi alkalmakhoz egy régi-új, könnyen megközelíthető, szuper helyszín dukál: ez a Budapest, Erzsébet krt. 12., átellenben a díszletnek is csodás New York Palotával. Ez a nagykörút- Dohány utca sarkán lévő óriási üvegablakos, jól belátható tágas tér most  HabakukBár néven fut, így a vásárlás mellé finom kávé rendelhető, sőt az ígéretek szerint ajándék muffin is jár…s, aki megéhezik, a ház spéci burgereiből is választhat. A piacozás élménye szokásunkhoz híven ezúttal is gyerek- és kutyabarát. A társasági eseményt ékszerkészítő workshoppal és minőségi háttérzenével színezzük.




A kiállítói helyek rohamosan fogynak, de az info@divatplacc.hu e-mail címre, vagy a 06706216714 információs telefonszámra még várunk olyan alkotókat, kereskedőket, illetve magánembereket/gardróbfrissítőket, akik a divat témában (ruha, óra, ékszer, cipő, táska, divatkiegészítők, dizájn-, dekorációs- és lakberendezési elemek) egyedi, saját készítésű, vagy használt tárgyaikat szeretnének értékesíteni. Továbbá azokat, akik workshopok, vagy bemutatók keretében megmutatnák a helyszínen szakmájuk rejtelmeit, illetve népszerűsíteni kívánják szolgáltatásukat. A színvonal érdekében mi, a szervezők fenntartjuk a szelektálás lehetőségét, hisz az ünnepet csakis a minőségi ajándékok teszik teljessé!

PLACCra fel! Találkozzunk, piacozzunk, ismerkedjünk idén decemberben is!

( Infók, fotók: Placc-piacok pr.)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése