2024. aug. 25.

Valami kék – lakástárlat a Balatonnál

Nyári vizit az elegáns nyaralóban, mely egy júliusi délutánra galériává változik, az enteriőröket elfoglaló műtárgyakkal, azok alkotóival és a kiállításra érkező látogatókkal. A rendhagyó esemény egyfelől a vendéglátó házigazda érdeme, másrészt egy szenvedélyes művészetpártoló csapat háttérmunkájának eredménye. A SzentendreiLakástárlat sztorija következik, balatoni tájképpel.

 

-A történet Musza Györgyi és férje, Nagy Sándor szentendrei képkeretező műhelyében kezdődött 14 éve. Györgyit kérdezem a Lakástárlat ötletének születéséről és kezdeti éveiről.

„Az NS-keret Képkeretező műhely-és Művészbolt immár 32 éve üzemel a szentendrei belvárosban. Ezek alatt az évek alatt nagyon sok művésszel ismerkedtünk meg – Szentendréről és Budapestről egyaránt –, sokakkal már több évtizedes barátság köt össze. Gyakran beszélgetünk bemutatkozási lehetőségekről, annak hiányáról, gyűjtők, művészetpártolók, érdeklődők megtalálásáról. Egy ilyen diskurzuson pattant ki a szikra! Vigyük a művészetet, a művészt házhoz, így teremtsünk lehetőséget nekik a bemutatkozásra.  Azóta lassan 100 lakástárlatot tartottunk szentendrei, budapesti, balatoni otthonokban. Innen is köszönjük ezt a házigazdáknak.„

-Miként foglalnád össze a lokálpatrióta művészetpártoló lakástárlat misszióját? Hányan alkotjátok jelenleg a csapatot és mik a fő tevékenységeitek?

„Hárman dolgozunk nap, mint nap és nagyon aktívan a Szentendrei Lakástárlat Alapítványban. Lakástárlatokat szervezünk, Művészteát tartunk a szentendrei Városházán, már üzemel a Lakástárlat Galéria is szintén a szentendrei belvárosban, sőt elindítottunk egy műtárgy-webáruházat is. A Nyitott műtermek programunkban látogatásokat szervezünk művésztelepekre, műtermekbe. Célunk, hogy támogatásunkkal létrejöjjön egy aktív műértő, művészetpártoló kör, amely értékeli, megbecsüli Szentendre képzőművészeti örökségét, támogatja a kortárs alkotókat, felkarolja a pályakezdő fiatal művészeket.”




-Hogy kell elképzelni a folyamatot, míg egy otthonból random galériát varázsoltok? Mi az egyes tagok munkamegosztása, a szervezés sarkalatos pontjai?

„A Lakástárlatok általában vasárnap délután vannak. Ezt nagyon sok munka előzi meg, egyeztetés a házigazdákkal, művészekkel. Vizitálunk a műtermekben, összehozzuk a művészt a házigazdával, együtt kiválasztjuk a szobrokat, festményeket. Közösen összeállítjuk a meghívottak listáját. Egy Lakástárlatra 40-50 műtárggyal érkezünk, előre megtervezve a helyét a házban. Ez egyetlen délutánra szóló program, a művész is jelen van, tud ismerkedni, be tud mutatkozni, sőt, a legjobb, ha ő maga mesél az alkotásairól, az alkotói folyamatról. De előfordul, hogy egy gyűjtőt, vagy művészettörténészt kérünk fel a tárlat bemutatására. Falatokkal, finom borral, pezsgővel készülünk és a házigazdák is ki szoktak tenni magukért, szívesen vesznek részt a vendéglátás ezen részében is. Közöttünk is van munkamegosztás, hiszen sok a feladat, mindhármunknak más a kedvence, másban vagyunk jók. Legyen az reklám, marketing, a művészekkel való kapcsolattartás, szervezési feladatok.”




-Közel öt éve kiléptetek Szentendréről és a Balatonnál is rendeztek tárlatokat. Mit tudhatunk a „Something blue” esemény koncepciójáról? Mely alkotókat és műveiket hívtatok be a házba?

A Something blue-nál a házgazdánk kék – imádatát szerettük volna támogatni. Immár negyedik alkalommal állítottuk ki szentendrei kortársak remek alkotásit Tihanyban. A házigazda nagyvonalú vendéglátóként támogatta munkánkat, és adott helyet 16 művész 60 munkájának. A tárlatot Poják Gregor Judit a Ferenczy Múzeumi Centrum művészeti menedzsere nyitotta meg, a zenét Herczeg Bálint szolgáltatta, miközben a vendégek a finom falatok mellé a Carassia Pincészer Friza gyöngyözőjét kortyolgatták. Többek között Alattyáni István, Asszonyi Tamás, Baksai József, Borbély Máté, Csikszentmihályi Róbert, ef Zámbó István, Ezüst Zoltán, Farkas Zsófia, Georgios Tzortzoglou, Giricz Máté, Istók Bernadett ,Jávor Piroska, Lehoczky Krisztina ,Pistyur Imre és Szabó Tamás képzőművészek alkotásai szerepeltek a lakástárlaton. Közülük a cikkben látható művek Szőke Lili festményei és Farkas Zsófia üvegszobra.



-Mik a további idei terveitek Szentendrén és a nyári Balatonnál? Hol találkozhatunk veletek és a művészekkel?

Az idén is felbukkanunk az északi-parton, már folyik az egyeztetés a nyári lakástárlatról. Ezalatt a szentendrei galériánkban még látogatható Nagy Kriszta x-T festőművész tárlata. Társszervezőként részt veszünk Szőke Lili festőművész Víztükör című kiállításán, melynek megnyitója az ábrahámhegyi Bernáth Aurél Galériában lesz június 29-én. Szeretettel várjuk eseményeinkre a művészetre nyitott régi és új közönségünket! www.lakastarlat.hu   https://www.facebook.com/Szentendrei.Lakastarlat   @szentendreilakastarlat

A cikk az Alkotó Energia ingyenes online magazinban olvasható: 

https://alkotoenergia.hu/ajanlo/vizitkartya-valami-kek-lakastarlat-a-balatonnal