2015. jan. 20.

Az üveg, mint küldetés

Sok kézműves anyaggal szemben az üveg ma nem csupán reneszánszát éli, de folytonos megújulásával úttörő szerepet tölt be számos innovatív területen. A designerek a nagyipar vívmányait használva műtermükben számos technikai újdonsággal állnak az építészeti feladatok elé. E palettán egyre nagyobb szeletet foglalnak el a belsőépítészeti üvegek, melyek nem pusztán díszítő elemei lehetnek otthonunknak, de egészen személyes üzenetet hordozhatnak, emlékeink sokaságát őrizhetik. Funkcióikban tagolják, növelik, vagy megvilágítják az enteriőröket, színeikben alkalmazkodnak a berendezéshez. A beépített üvegfelület művészi értéket hordoz, bármely lakásnak elegáns stílust kölcsönöz, tehát a díszítő funkció mellett mindenképpen emeli az ingatlanunk értékét. Ne féljünk e törékeny és látszólag hideg anyagtól, mert az üveg épp olyan ősi építőelem, mint a kő, vagy a fa. A természethez kerülünk közelebb általa, miközben a jövő innovációi is látszanak benne.
Hogy miként kerül a művészi üveg a lakásunkba, azaz hogy dolgozik az üvegműves, arról Borbás Dorka iparművész mesél: 
 „-Amikor új megrendelő keres fel, az első konzultáció mindig a tulajdonos személyiségéről szól. Ki is Ő, mi jellemzi ill. milyen a befogadó tér stilsiztikai arculata. Más-más formai-technológiai megközelítést igényel egy minimalista intérieur, egy rusztikus tér vagy egy klasszicizáló otthon. Manapság a minimalista otthonokban gyakran monokróm anyaghasználattal oldom meg a rám bízott feladatot. De mivel lelkem mélyéről fakad a klasszikus kultúrák és a kalligráfia tisztelete, így még ezen a kissé ridegen elegáns felületen is gyakran megjelennek "idézetek", egyfajta kortárs átiratok, azaz míves ornamentikák, csipkék és betűk. A család szobrászi vénája bennem is buzog, így nem egyszer plasztikus elemekkel is kiegészítem a rám bízott kompozíciót. Transzparens mozaikjaim színeket visznek a térbe, de mégsem robosztusak, mint egy ólmozott üveg. Inkább egyfajta aprólékos szőnyegként díszíthetnek ajtót, térelválasztót, előszobai tükröt. Az általam kifejlesztett úgynevezett "tükörvonalas" technikával szabadon lehet rajzolni az üvegre.


Miközben virtuális sétát teszünk a házban, Borbás Dorka üvegművész a belsőépítészeti üvegek változatos lehetőségeit mutatja be nekünk: 
-„Fejünk felett üveg előtető feszül, majd a belépéskor a portál üvege rögtön megadhatja egy ház arculatát. Az üveg egyszerre tudja alázatosan, láthatatlanul kísérni az építész és tulajdonos ízlésvilágát - betartva a korszerűség és a biztonsági mindenkori szabályait - miközben a designer által saját karaktert nyer. Lehet főszereplő, de lehet szelíd és elegáns, tehát egyedi és különleges..Belépve az épületbe térelválasztó fal szeparálhatja tereinket, míg lábunk alatt üvegpadló, üveghíd vagy üveglépcső sejlik. Egy reprezentatív felülvilágító pedig olyan tereinket dekorálhatja, teheti különlegessé, ahol kevés a fény..., például egy hallban, egy ebédlőben. A korabeli vitrinek funkcióját gyakran átveszi egy egyedileg tervezett üveges polcrendszer. A nagyobb helyiségeket tagoló paravánok, a szobákat elválasztó hagyományos- és tolóajtók is készülhetnek változatos technikával díszített üvegből, míg a falfülkékbe, ablakmélyedésekbe  üvegszobrok és plasztikák kapnak helyet.”


Művészbemutató cikkemet az Otthonok és Megoldások magazinban találjátok, Kitzinger Szonja szerkesztő, az Otthon-édes blog tulajdonosa jóvoltából. Borbás Dorka üvegművész házáról egy vizitkártya cikk is mesél.
Kövessétek a vizitkártya fb.oldalt, hogy értesüljetek az új hírekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése