2015. febr. 28.

Titkos kert a várnegyedben

Előző lakásunk épp elfér ebben a nappali szobában…- emlékszik az első gondolatra Judit, amikor álmaik otthonát megtalálva, férjével körbejárták a három szobás, klasszikus szerkezetű polgári  lakást. Melyben ugyan az utolsó világháború óta nem történt semmiféle állagmegóvás, de még így, lelakott formájában is számos lehetőséget tartogatott az olyan optimista vevőknek, akik könnyedén átlátnak az akadályként tornyosuló válaszfalakon. Juditék ez utóbbi kreatív fajtához tartozva rendhagyó módon kezdtek bele a közel fél évig tartó felújításba, mely során nagyjából egy kisebb lakás ára vándorolt az ingatlanfiatalító projektbe. Mérnöki pontosságú tervrajzok helyett Ignácz Erika belsőépítész és Györgyi Adrienn grafikus-iparművész közreműködésével egy „érzelmi maketten” modellezték a család kedvenc  utazási élményeit, hangulatait, kedvenc színeit, s mindazon inspirációkat, amiket bárhol-bármikor szívesen újraélnének. 




Az emocionális térképen ugyanilyen fontos volt a napi rutin, a szokásrendszer, az egyes családtagok helyigényének és otthoni szerepének felvázolása is, melyet a lakás meglévő állapotával és saját költségvetésükkel vetettek egybe. A közös álmodozás nyomán kialakult enteriőrökre különös kettősség jellemző: egyrészt kiválóan működnek az öttagú család meghitt hangulatú, kényelmet és biztonságot sugalló otthonként. Ugyanakkor a berendezés, a színek és tárgyak véletlennek látszó, de jól átgondolt összhangja leginkább egy izgalmas játékhoz, a kaleidoszkóphoz hasonlatos.  (görög nyelven „szép formákat néző” ) 





Mert  játék az is, ahogy a sötét hallból kibontott légies előtérben egy vidéki klubmozi  és egy romantikus könytárszoba hangulata keveredik a fogasokon sorakozó tarka kabátokkal és a családfő monokróm művészi fotóival… s ahogy a „szobásított” konyhában az óraszekrény, az  olvasófotel, az öreg kredencben sorakozó házilekvárok mellett  Judit főztjének illata  is a nagymama emlékét őrzi… 








Ahogy a három gyerkőc szobájának capri-kék falai és a hajónaszádot idéző, saját tervezésű bútorrendszere  egy lebilincselő kalandregényt díszlete is lehetne.  A két szoba között elnyúló impozáns nappali pedig maga a szimmetrikus tükör, mely a lakás ékét, a vadregényes belső kert utolérhetetlen miliőjét sokszorozza. Palackzöld falaival, virágmintás párnáival és antik keleti szőnyegének ornamentikájával,  artdecó lámpáival és Vetlényi Zsolt festményeivel egy titkos, tarka ligetet képez. Ahol a fáradtan hazatérő családtagok hétköznap is felüdülnek.. 




Lakásbemutató cikkemet az Otthon&kert februári számában találod, "lakberendezés érzésből" címmel. Ha beleszerettél Judit eladó lakásába, jelentkezz nála, a vizitkártya blogra hivatkozva. Ha eladó ingatlanodhoz stílusos fotókra, némi lakberendezésre és publikációra van szükséged, írj nekem bátran! Köszönöm a megosztást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése