2022. júl. 19.

Rabul ejtő szépség

 A százéves épület kobaltkék kerítése és ablakspalettái már messziről sejtetik, hogy odabent is izgalmas enteriőrök és a hozzájuk tartozó karakteres házigazdák várnak a látogatóra. Mert egyszerre kalandos időutazásba és random ötletbörzébe csöppen az ember, amikor egy lakberendező végzettségű polihisztor és egy manökenből lett stílustanácsadó kezelésbe vesz egy háromosztatú parasztházat. Pomázi Viktor, a „Viktory Faktory Home” tulajdonosa és Lacfi Ágnes, a „Stílus Piknik” ötletgazdájának  vidéki portáján jártunk.




-„Egyre nehezebb volt elszakadni a vidéki tájtól és hazamenni a fővárosba. Rájöttünk, hogy Budapest nem inspirál tovább minket…”- mesélnek a vidékre költözés kezdetéről vendéglátóink, akikben a balatoni nyaralások alkalmával fogalmazódott meg a nagy elhatározás. De bizonyára hatással volt döntésükre a vidéki nagymamánál töltött gyerekkori vakáció, majd a nagyszülők dörgicsei présházának átalakítása, az ott átélt felhőtlen hónapok… Így, amikor az ingatlanhirdetések böngészésébe fogtak, már pontosan tudták, mit és hol keresnek. A szűrőn végül az a ház akadt fent, ami Felsőörs központjában a falu tanítóinak otthonaként szolgált, tradicionálisan. De megtetszett nekik a tóparti nyüzsgéstől távolabb, a nagyvároshoz épp kényelmes távolságra eső település maga, ahol még a helyiek és a nyaralók aránya kellemes és az infrastruktúra is jól működik. Kedvükre való volt a már részben felújított, de a régi struktúráját őrző, hatvan centis falvastagságú, nyitott (füstös) kéményű, rusztikus épület, melynek felső szintjéről el lehet merülni a Balaton víztükrének látványába...

Talán ez, a kékségében is folyton változó tenger ihlette a már említett, saját keverésű festékszínt, amit a farészek felújításakor vetettek be, hogy örökre eltüntessék a retróbarna  xyladekor- korszakot. A ház homlokzatának renoválása során a vakablakokba tükrös fénycsapdákat tettek, míg az ereszcsatornát egy lángnyelvű bádogsárkánnyal vadították és vele a Tolnából érkező antik faoszlopok is megtalálták helyüket a tornácon.




-„Örömöm telik az antik ritkaságok gyűjtésében, rabul ejt szépségük és megmentésük. Ugyanakkor bátran kiházasítom őket a legmodernebb dizájntárgyakkal…” – vallja Ági, aki ösztönös jó ízlését egy becsüs képesítéssel  tetézve, biztos kézzel alakította ki otthonuk eklektikus stílusát. Laza eleganciával összeeresztve a nappali neo-rokokó vitrinjét az indonéz ládaasztallal és a strandpapucsokból készült gumiállatkákkal, a falakat borító 19.századi romantikus tájképeket a barokk tükrökkel, az angol chippendale könyvszekrényt a pincéből mentett cserépkályhával. Utóbbit a faluban élő kályhaműves, Szőnyi András restaurálta. De új barátságot hozott Eckert Anikó textilrestaurátor közreműködése is, aki Ági gyűjteményének több darabját keltette életre, vagy a veszprémi Óváros Antik, ahonnan egyéb bútorok társaságában a hatalmas pinceajtó érkezett. Egyszerre bájos és formabontó házasítás a kertre néző kisnappali 19O5-ből származó parasztbarokk kelengyebútora is, mely most jól mutat a távolkeleti nádkalitka, az újrakárpitozott biedermeier fotel, a hálószoba meghekkelt ikea szekrénye, a szecessziós festményállvány és az indiai antik szőnyeg társaságában.






S, ahogy egy jó házasságban dívik, - ahol a háziasszony gyűjtőszenvedélyét praktikusan támogatja a férj – ez esetben a ház ura Viktor, redizájnereket megszégyenítő kreativitással vág rendet a számtalan helyről és korszakból érkező „jövevények” között. Ha kell, festett nászágyból fürdőkádszegélyt ácsol, tulipános tékából konyhaszekrényt alakít, vagy retró szarvas-trófeát aranyoz. Sőt, disznóbontó asztalt kurtít rövidebbre, betonfestékkel borít bármely felületet és angol tapétával kollázsolja a szekrényajtót. Lakberendezői hitvallása szerint bármi megengedhető, ami eltérít a kommersztől! Elmés megoldásokban, bátor anyagtársításokban gondolkozik, az átlagostól elrugaszkodó, akár polgárpukkasztó blikkfangokkal telíti a reá bízott enteriőrt. Teszi mindezt precízen, átgondolt tervezéssel, mellyel mindig a funkcionalitást, a felhasználók igényeit szolgálja. Épp ilyen saját „elvarázsolt parasztházának” minden szeglete is, ahol a nagyvárosi élet után párja Ágnes és kamasz fiúk, Benedek is valódi otthonra talált. Ahol nyári workshopokon tanítani lehetne az „életvidám otthonosság” műfaját, ha létezne ilyen lakberendezési-életvezetési kurzus.








A cikk az Alkotó Energia_ÚJRA magazinjában jelent meg (7.old.), melyet itt olvashatsz: https://alkotoenergia.hu/tudastar/kiadvanyok/alkoto-energia-ujra-2021-szeptember 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése