Jóízű gasztro-vizit a pesti tetők felett, ahol Semiramis kertjében a házigazda várja vendégeit. Akik a profi séf, Kaldeneker György tálalásában a fél világot bejárhatják anélkül, hogy a kerületből kimozdultak volna.
Művészi szintű vendéglátásra készülhet az, aki a terített asztalodhoz érkezik és megkóstolja ételkölteményeidet. Hogy képzeljük el ezeket az alkalmakat és mi a szakmai előélete a privát séfnek?
Maga a lakásom és főként a terasz – ami egy gondosan
ápolt zöldellő tetőkert - alkalmas arra, hogy baráti összejövetelt, társasági
eseményt tartsunk ott. Ilyenkor semmiféle hivatalos protokoll nincs, mindenki
csak a jókedvét hozza, a többiről én gondoskodom. Általában kerül a sütőbe egy
egész lazac, leveles tésztába burkolva, vagy kacsa zsályával, naranccsal sütve,
mellé rengetegféle könnyű, színes körettel. A desszert mindig házias sütemény: egy-egy
gyümölcsös pite, ami épp szezonális. A lakomát olykor élőzene kíséri, a szomszéd
tűzfalra vetített képekkel, filmekkel. Részemről a minőség pont ugyanolyan,
mint amikor 900 főnek tálaltam a kanadai nagykövetség séfjeként. Tíz inspiráló
évig tartott ez az öt nagykövetet kiszolgáló időszak, melyben sokat tanultam a diplomatáktól.
Akik a világ minden táján éltek, hazahozva olyan recepteket, amiket megmutattak
nekem: így tanultam meg többek közt az indiai és kanadai ételeket, vagy a pestót,
a csatnit, illetve a gluténmentes ízeket, amiről még nem is hallottunk itthon. Nagyon
bizalmi állás volt ez, mert inkább családtagnak, mint alkalmazottnak
számítottam.
Húsz éve lakott otthonod lelke a hatalmas terasz, amibe egykor beleszerettél. Mi volt az enteriőrök kialakításának koncepciója és hogy szolgálja életmódodat?
A még szerkezetkész lakást egy barátom mutatta meg
s, bár nem akartam költözni, de a 70 m2-es tetőterasz megragadott, ahogy a VIII.
kerület nyüzsgő élete, jó lokációja is. Az enteriőrök kialakításánál fontos volt
a napfényes konyha és nappali tere, a kisebb privát tér mellett. Akkoriban sok gasztronómiai
filmet forgattunk több televízióknak, - ezek ma a youtube csatornámon láthatók
- így a nyári forgatások szép díszlete volt a városi tetőkert. Melyet nyaranta napi kétszer kell locsolni, heti egyszer
tápsózni, olykor átültetni, metszeni, azaz folyamatosan gondozni, hogy szép legyen.
A kert flórájának természetes tónusait – zöldet, narancsot, földszíneket - választottam
az enteriőrökhöz is. Az óriási Vasarely festmény reprója – melyet egy bútorlapra
kasíroztam – végig kísérte költözéseimet, ahogy több személyes tárgyam is.
Számos ötletes, kifejezetten újrahasznosított tárgy, sőt burkolat díszíti a lakásod. Mit jelent számodra az értékmentés és az otthon-érzés?
Ha az ember maga alakítja ki az otthonát, akkor legfőbb szempont, hogy jól
érezze magát benne. Olyan bútorokat, személyes tárgyakat választ bele, amik érzelmileg
hozzá tartoznak, feltöltik és pihentetik egyszerre. A
nappali és a hálószoba fal-burkolatának kialakítása is olyan használt
faládákból, faeszközökből készült, amik elkísérték az életemet. Köztük az anyukám
fásládája, ami gyermekkorunktól megőrzött, majd a sufniból előkerült emlék.
Szétszedve beleépült a faburkolatba, ahogy a Jamie Olivertől kapott kerek
vágódeszka a sok különleges borosládával együtt. A ládák síkját kovácsolt
evőeszközök, régi pénzérmék, különböző vas relikviák díszítik, amiket évtizedek
alatt vásárokon, kiállításon szereztem a világ több táján.
Mi inspirálta saját márkád, a Lekvárosház létrejöttét és miként születnek az új ízkombinációk? Miből válasszunk a közelgő ünnepekre?
Ha az ember egy ideig ebben
a szakmában van privát séfként, akkor egy idő után abba kell hagyni, mert nagyon
kimeríti az embert. Így jött a saját lekvárkészítés ötlete, mert ezeket mindig
használtam a munkáim során, nagy sikerrel. A mindennapi főzést könnyen átváltottam
a lekvárok készítésére, melyben ugyanúgy lehet alkotni, villantani, kihívások
vannak benne. Tehát ugyanúgy kielégíti a kreatív vágyamat, csak sokkal stresszmentesebb
környezetben és körülmények között.
Új ízkombinációim kíváncsi, újító személyiségemből fakadnak. Ha meglátok egy gyümölcsöt és egy fűszert, már tudom, hogy jól fognak együtt működni. Kimegyek akár egy külföldi piacra, ahol olyan gyümölcsök tárulnak elém, amiket életemben nem láttam és máris beindul az újító fantáziám.
Amivel karácsonyra készültünk, az a gyömbéres narancslekvár, vagy a pezsgős őszibarack íz, elegáns formatervezett üvegekbe töltve. De gondolunk az ünnepi lakoma mellé kínált hagymalekvárra, vagy gyömbéres-chilis paprika ízre. Sokak kedvence a „Kegyelmesék” termékcsalád, mely a vendégeimre utal viccesen: szeretik a hasukat, szeretnek utazni, így lett egy sikeres brand belőlük. Boldog ünnepeket és kreatív otthoni főzést kívánok velük!
Vizitkártya cikkem a 2025-ös MVM-Alkotó energia online magazinban jelent meg.














Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése