2025. dec. 26.

Kegyelmesék a nyóckerben

 Jóízű gasztro-vizit a pesti tetők felett, ahol Semiramis kertjében a házigazda várja vendégeit. Akik a profi séf, Kaldeneker György tálalásában a fél világot bejárhatják anélkül, hogy a kerületből kimozdultak volna.


Művészi szintű vendéglátásra készülhet az, aki a terített asztalodhoz érkezik és megkóstolja ételkölteményeidet. Hogy képzeljük el ezeket az alkalmakat és mi a szakmai előélete a privát séfnek?

Maga a lakásom és főként a terasz – ami egy gondosan ápolt zöldellő tetőkert - alkalmas arra, hogy baráti összejövetelt, társasági eseményt tartsunk ott. Ilyenkor semmiféle hivatalos protokoll nincs, mindenki csak a jókedvét hozza, a többiről én gondoskodom. Általában kerül a sütőbe egy egész lazac, leveles tésztába burkolva, vagy kacsa zsályával, naranccsal sütve, mellé rengetegféle könnyű, színes körettel. A desszert mindig házias sütemény: egy-egy gyümölcsös pite, ami épp szezonális. A lakomát olykor élőzene kíséri, a szomszéd tűzfalra vetített képekkel, filmekkel. Részemről a minőség pont ugyanolyan, mint amikor 900 főnek tálaltam a kanadai nagykövetség séfjeként. Tíz inspiráló évig tartott ez az öt nagykövetet kiszolgáló időszak, melyben sokat tanultam a diplomatáktól. Akik a világ minden táján éltek, hazahozva olyan recepteket, amiket megmutattak nekem: így tanultam meg többek közt az indiai és kanadai ételeket, vagy a pestót, a csatnit, illetve a gluténmentes ízeket, amiről még nem is hallottunk itthon. Nagyon bizalmi állás volt ez, mert inkább családtagnak, mint alkalmazottnak számítottam.


Húsz éve lakott otthonod lelke a hatalmas terasz, amibe egykor beleszerettél. Mi volt az enteriőrök kialakításának koncepciója és hogy szolgálja életmódodat?

A még szerkezetkész lakást egy barátom mutatta meg s, bár nem akartam költözni, de a 70 m2-es tetőterasz megragadott, ahogy a VIII. kerület nyüzsgő élete, jó lokációja is. Az enteriőrök kialakításánál fontos volt a napfényes konyha és nappali tere, a kisebb privát tér mellett. Akkoriban sok gasztronómiai filmet forgattunk több televízióknak, - ezek ma a youtube csatornámon láthatók - így a nyári forgatások szép díszlete volt a városi tetőkert. Melyet nyaranta napi kétszer kell locsolni, heti egyszer tápsózni, olykor átültetni, metszeni, azaz folyamatosan gondozni, hogy szép legyen. A kert flórájának természetes tónusait – zöldet, narancsot, földszíneket - választottam az enteriőrökhöz is. Az óriási Vasarely festmény reprója – melyet egy bútorlapra kasíroztam – végig kísérte költözéseimet, ahogy több személyes tárgyam is.



Számos ötletes, kifejezetten újrahasznosított tárgy, sőt burkolat díszíti a lakásod. Mit jelent számodra az értékmentés és az otthon-érzés?

Ha az ember maga alakítja ki az otthonát, akkor legfőbb szempont, hogy jól érezze magát benne. Olyan bútorokat, személyes tárgyakat választ bele, amik érzelmileg hozzá tartoznak, feltöltik és pihentetik egyszerre. A nappali és a hálószoba fal-burkolatának kialakítása is olyan használt faládákból, faeszközökből készült, amik elkísérték az életemet. Köztük az anyukám fásládája, ami gyermekkorunktól megőrzött, majd a sufniból előkerült emlék. Szétszedve beleépült a faburkolatba, ahogy a Jamie Olivertől kapott kerek vágódeszka a sok különleges borosládával együtt. A ládák síkját kovácsolt evőeszközök, régi pénzérmék, különböző vas relikviák díszítik, amiket évtizedek alatt vásárokon, kiállításon szereztem a világ több táján.



Mi inspirálta saját márkád, a Lekvárosház létrejöttét és miként születnek az új ízkombinációk? Miből válasszunk a közelgő ünnepekre?

Ha az ember egy ideig ebben a szakmában van privát séfként, akkor egy idő után abba kell hagyni, mert nagyon kimeríti az embert. Így jött a saját lekvárkészítés ötlete, mert ezeket mindig használtam a munkáim során, nagy sikerrel. A mindennapi főzést könnyen átváltottam a lekvárok készítésére, melyben ugyanúgy lehet alkotni, villantani, kihívások vannak benne. Tehát ugyanúgy kielégíti a kreatív vágyamat, csak sokkal stresszmentesebb környezetben és körülmények között.



Új ízkombinációim kíváncsi, újító személyiségemből fakadnak. Ha meglátok egy gyümölcsöt és egy fűszert, már tudom, hogy jól fognak együtt működni. Kimegyek akár egy külföldi piacra, ahol olyan gyümölcsök tárulnak elém, amiket életemben nem láttam és máris beindul az újító fantáziám.

Amivel karácsonyra készültünk, az a gyömbéres narancslekvár, vagy a pezsgős őszibarack íz, elegáns formatervezett üvegekbe töltve. De gondolunk az ünnepi lakoma mellé kínált hagymalekvárra, vagy gyömbéres-chilis paprika ízre. Sokak kedvence a „Kegyelmesék” termékcsalád, mely a vendégeimre utal viccesen: szeretik a hasukat, szeretnek utazni, így lett egy sikeres brand belőlük. Boldog ünnepeket és kreatív otthoni főzést kívánok velük!

Vizitkártya cikkem a 2025-ös MVM-Alkotó energia online magazinban jelent meg.  

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése