2014. aug. 4.

Szinekkel bélelve

Beleszülettem a kreativitásba…” - vall megörökölt alkotói vénájáról Farkas Borbála textildesigner, akinek összes felmenője hivatásos művész. Szülei - Farkas Ádám a Munkácsy-díjas szobrászművész és Rákossy Anikó festőművész - még ugyanabban, a ligetes kerttel körülvett  közel száz éves tornácos házban  élnek a Bükkös patak partján, ahol ő és szobrászművész húga, Zsófia megszületett. Így a család hosszú évtizedek óta értékes tagja a szentendrei művészek társaságának és aktuális műveiket rendszeresen láthatja az erre fogékony közönség   a „festők városának” apró galériáiban és művészpiacán. Borbála kedves emlékeket őriz a sokoldalú nagymamáról, Győrffy Annáról is, aki a „Pöttyös Panni” és más ifjúsági regények illusztrátoraként örök nyomott hagyott az 50-60 évek olvasóiban, sőt az utánuk következő generációkban is. Grafikusi hivatása mellett a néhai Goldberger gyár divattervezőjeként is dolgozott a sokoldaló nagymama, ezért a varrószobájában felcseperedő kisunoka, Borbála  textilcsodái láttán felesleges tovább kutatni a gének szerepét.Az első saját tervezésű falikárpitok két gyermeke, Émma és Róza születésének idején készültek el, rajtuk a naponta elmondott gyermekmesék színes világát adaptálta a fiatal édesanya. Aztán sorra következtek a hozzájuk illő takarók, párnák, függönyök és terítők, mindegyik Bori szárnyaló fantáziájából merítve és a pachwork technika aprólékosan szabályos varrási módszerével kivitelezve.
A textilműhelyt és a családi otthont is magában foglaló szentendrei ház egy állandóan változó, cseppet sem unalmas terep. Az antik, stíl- és modern bútorokból ösztönös jóízléssel kialakított eklektikus berendezést kortárs festmények és plasztikák keretezik, melyek absztrakt forma- és színvilága Bori textíliáiban folytatódik. Ez a „varrótűvel festő” művész modern vonalvezetésű "téli korszaka", melynek ellentéte a változatosan szabálytalan, természetközeli, "virágos szezon".
-Tavasztól késő őszig virágba borul a kertem és a munkáim is – mutatja legújabb alkotásait, melyet a virágokkal színültig belakott teraszon leltározunk a nyári délutánon. Körülöttünk frissen nyírt fű szaga keveredik a virágillattal, míközben a futórózsák, mályvák és levendulák szépen lassan Farkas Bori táskáira, párnáira kapaszkodnak. Egy csokorra valót haza viszek belőlük magam is....

Személyes hangú művészportrém az augusztus-szeptemberi SZÉPLAK magazinban, képes előzetes itt, a blogon. Add tovább, ha tetszett!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése