2015. jún. 26.

Lányok a lugasban

„Szeretem a tavaszt, a kertem, a föld nedves illatát, a tervezgetést, az ásás utáni izomlázat, a metszést,az első kibújt hagymás virágok felfedezésével járó izgalmat  és hogy a lányaim legalább akkora örömmel vetik bele magukat a kertészkedésbe, mint én, vagy mint a nagyszüleim annak idején” - hangzik az őszinte vallomás Megyeri Annamária grafikustól  és három gyermekes anyukától, a Rosehip kézműves márka megálmodójától, akivel természetes közegében,  a kerti rózsalugas alatt beszélgetek. 

A kora tavasztól késő őszig egyfolytában virágzó, illatozó liget - benne a bájos babaház, a baldachinos hencsergő, a pergolával fedett terasz : első látásra is több, mint műkedvelő munka. Rajztanár-dekoratőri végzettsége mellett a kerttervező képesítést is naponta gyakorolja itt a háziasszony, akinek elbűvölő grafikáival mostanában a fővárosi „Wamp” művészpiacon találkozhat a rajongótábor. 




Mióta Ancsa kitalálta a művészet és funkcionalitás ízléses-praktikus fúzióját, kedvenc szereplői már kiváló minőségű bőr pénztárcák, divatos válltáskák, vagy akár ékszer-szettek, kitűzők felületén is visszamosolyognak ránk. 
Mert bár mindannyian külön egóval, összetéveszthetetlen karakterrel bír - és meg is sértődnek, ha egyetlen közös kalap alá teszik őket – ám az egész csapatról elmondható, hogy mosolyt fakaszt még a legmorcosabb kuncsaft arcára is… 
Hisz legyen az nagypapa vagy kisgyerek, jó esetben minden korosztálynak ismerős az a számtalan kis hétköznapi csoda, melyek közösen megélve, szépen beépülnek az ember lelkébe. Az erdei sétákon meglesett őzikék, a fákon gubbasztó álmos baglyok, a tavaszi réten beszélgető virágok és a belőlük koszorút fonó kócos hajú kislányok, az őket figyelő riadt nyulak és kíváncsi rókák, akik csak egy kis simogatásra vágynak, titokban…  




Akár csak mi, gyorsan felejtő felnőttek, akik visszavágyunk a mesés erdőbe,  a nagyi kertjébe, a szüleink házába, az elringató, biztonságos gyermekkorba..  Ahol még épp oly kerek volt a világ, mintha valaki védelmezőn körénk rajzolta volna, épp olyan ügyesen, ahogy Ancsa és férje kanyarítja három kislányuk köré ennek a szép családi otthonnak a kereteit.





Kettejük közül Benkovits Bálint a tősgyökeres szentendrei, a Vajda Lajos Stúdió tagja tizenöt éve. Az intermédia művészként jelenleg 3D- animációval, látványos épület-vetítésekkel foglalkozik a „kiégő izzók” nevű csapattal. (A fiatal vizuál- formáció az utóbbi években számtalan látványos panoráma - vetítéssel, élő VJ előadással, zenei videóval, rövidfilmmel, fesztivál-,múzeum- és galéria installációval kápráztatta el a hazai, európai és tengerentúli közönséget . Tavaly, a New yorki  „Fényfesztiválon”óriási sikert arattak. )




Bálint rendezőként közreműködik azokban a filmes projektjeiben is, melyek felesége illusztrációiból születtek. Ilyen a „Paradicsomleves betűtésztával” című Lackfi János kötet rajzfilmsorozata, és a „Borka” című tévés mesefilm-folyam.  Ancsa, aki rajzos tehetségét és pozitív életszemléletét rajztanár-festőművész édesanyjától örökölte,  vidéki lányként hamar otthonra talált a Duna parti kisváros művészi-társasági életében és családias, kertes utcáiban.  Saját tervezésű és építésű házukban is velük lakik a természet. Minden ablak és ajtó az édeni kertre tárul: a tágas konyhától a kandallós nappalin át az üveges verandáig - ahol kettejük dolgozószobája kapott helyet.


  
De nem csak az alkotópárost, hanem három kislányukat is folytonosan inspirálja ez a harmonikus, egyszerre földközeli és mesebeli miliő. Panna, Petra és Bodza teljesen belakják, sőt maguk is büszkén gondozzák a kertet, benne  virág-és vetemény ágyást, saját összkomfortos kisházat működtetnek. Tarka szobáikat számtalan alkotás díszíti, a kusza gyerekrajzokon ismerős szereplők néznek vissza ránk: őzek, rókák, illatozó rózsák és kócos hajú lányok a Rosehip nemzetségből.




 Júniusi Vizitkártyám a Széplak magazinban, vidd hírét, ha tetszett! Majd gyere játszani Rosehip ajándékért a vizitkártya facebook oldalára!

1 megjegyzés:

  1. Csodás! A padlo vajon laminalt? Ugy szeretnem tudni, melyik cég terméke, bevált-e, szeretik-e! A kis kerti haz pedig higitott feher festékkel lett le festve egyszer-ketszer?

    VálaszTörlés