2015. júl. 7.

Kamatláb és diós kuglóf

Sétahajó, fokhagymás lángos és vidám, kollektív SZOT-üdülő hangulat… Nagyjából ezek a gyermekkori élmények kapcsolódtak Eszter életében a Balatonhoz. Majd párjával, Lászlóval meglátták a lepukkant csopaki kúria ingatlanos hirdetését...és a két közgazdász élete új irányt vett.
Az 1912-ben épült házat Oltványi József megyei főhidász saját családja számára tervezte meg egykor. Most, száz esztendő elmúltával e békebeli hangulatot, a természetközeli, élhető tereket Győrbíró Csaba építész rekonstruálta az új tulajdonosokkal karöltve.


Ezután két évnyi tömény építkezés következett, melyben a villa és benne az új  tulajdonosok is többszörösen felülmúlták önmagukat. A megszépült ház korhű arculatát nem csak az új tetőszerkezet, a felújított gerendázat, a régiek mintájára legyártott nyílászárók, de a gondosan kipótolt eredeti burkolatok is hűen őrzik. Az egymásba nyíló enteriőrök polgári-nosztalgikus berendezésében tárgyak és korszakok ízlésesen keverednek egymással: thonett az ikeával, antik a kortárssal, nagyszülői örökség-bútorok a csopaki Kilim nomád textíliáival, a Moza kézműves cementlapok a skandináv designlámpákkal…


A modern és retró bútorok közé Varga Erika kortárs művész olajfestményeivel vittek tóparti életérzést. A tágas konyha-étkező nem csak a háziak, de a rendszeresen visszatérő vendégek kedvenc társasági helye. A régi kőburkolatok modern konyhabútorral, lámpákkal és antik székekkel egészültek ki.  Ez az otthonos eklektika vonul végig a tágas étkezőben, a vele egybenyitott konyhán át az innen nyíló hófehér hálószobákon, a lakályos nappalin keresztül a decens fürdőszobáig. A nagyitól örökölt lábas-kád az itt talált padlóburkolat méltó kiegészítője. Az antik kőlapok organikus mintáit a Moza cementlapjain találták meg újra, így a hiányzó részek pótlása biztosított.                               Közben Eszter és László a két fővárosi „flasztergyerek” büszkén füvesít, bukszusokat ültet, szőlőt nemesít négyezer négyzetméteres kertjükben. Nemzetközi tőzsdei karrier után jelenleg leginkább a zsenge hajtások és a tavaszi fagyok miatt aggódnak, miközben új otthonuk babaszobájában két kis palánta alussza délutáni álmát…

Egyre ritkábban gondolnak a fővárosra, sőt már csak muszájból járnak fel előző életük színterére. A nyüzsgő nyarak mellett a nyugodt téli napokat is megszerették itt a vidéki villában, mely mintha meghálálná a törődést, intenzíven átformálta őket. De ez a jótékony változás figyelhető meg a ház vendégein is.. Akik a százéves falak közt újra élhetik az északi part reformkori fürdőéletének hangulatát, a vidék békebeli nyugalmát és Eszter diós kuglófjának ízeit.Olvasd el a teljes írást az A mi Otthonunk magazinban és légy te is vendégük itt, a Manor villában, ahol extra figyelmet kapsz, ha e cikkre hivatkozol. Köszönöm, hogy tagja vagy a Vizitkártya közösségnek és a posztot megosztással jutalmazod.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése