2016. aug. 11.

Csobbanás a háromdébe

Már a házunk múltja is csupa rejtély és véletlen…- vezet körbe otthonában Meixner Etelka, aki még a főiskolán, majd első munkahelyén is a kalandvágyó kedvéről volt híres, s ez a szakmai tünet itt, Városlőd csendes kis utcájában azóta csak fokozódik. Az erdei vadászházak stílusában épült harmincas évekbeli vörösfenyő gerendás épület volt már nyaraló, háborús rádióállomás és államosított közvagyon… De szerencsére mindvégig megőrizte azt a vidéki rusztikus hangulatát, amibe 15 éve beleszerettek legújabb tulajdonosai. Akik azóta is úgy érzik, végleges otthonra találtak itt, a Szent Mihály völgyben, kilátással az Üveghegyre.
Persze a ház alapos átalakításon ment keresztül a két művészember, Etelka és párja Attila jóvoltából, s mire megtalálta saját stílusát, a benne lakók életének is értelmet adott…  Az istállóból lett fedett terasz, a bontott téglás konyha, az antik bútorokkal berendezett tetőtér kialakítása nem kevés 
kreativitást igényelt az évek alatt. 
De néhány stílusos kiegészítőt még a devecseri  „lomizások” során sem találtak meg a vágyott otthonos-összképhez. Ekkor jött a piaci rést kitöltő ötlet Attilától, mely mára „Bacino”márkanév alatt siet a kifejezetten vidéki lakberendezést követők segítségére. Olyan ízléses, saját anyagában színezett, kézzel festett félporcelán mosdókagylókról és rézzel kombinált lámpabúrákról van szó, melyek felújított falusi portákra és présházakba épp úgy illenek, mint újhullámos vendégfogadókba és trendi borhotelekbe. A tárgyak precíz kidolgozása mellett a szép vizuális tálalásról, a profi online kommunikációról is Attila gondoskodik, így a komplett projekt - a házaspár hagyományai szerint – a „családban marad”. Állandó energiaszinten egymás keze alá dolgozva, nagyjából 2oo2 óta, amikor Etelkát, a frissen végzett iparművészt mestere, Schrammel Imre a herendi manufaktúra fiatal csapatába hívta. Mint művész és modellezője 13 évet húztak le közös műhelyben Attilával, sok szép munkát, egy házasságot és egy kis Attila-prototípust produkálva, eddig.


Etelka izgalmas próbálkozásaiból ott születtek azok a színes rétegérzékeny- mázas, 3D-mélységélménnyel játszó felületek, melyek most saját otthoni műhelymunkájának gerincét adják.
-"Gyere, megmutatom az én boszorkánykonyhámat…!”- invitál a ház melletti néhai bortároló pincébe, ahol az „Ecce Home„ fantázianevű saját márkás termékei sorakoznak, kiégetésre, mázazásra, csomagolásra és a nagy utazásra várva…A steppelt paplanok mintáját idéző, egymásba illeszthető „you&me” bögrék és kanalak mellett mostanában a titokzatos küllemű „sea-food” készletek kerültek terítékre, melyek felületén a fodrozódó víztükör, az egymást fedő halpikkelyek elevenednek meg oly élethűen, hogy az ember szinte csobbanna átlátszó kékjükben…  S amint az első kísérleti darabok fotói fennakadtak a világhálón, a legmenőbb nemzetközi design-oldalak sorra ki is halászták őket! Majd maguk a megrendelt készletek is elindultak a nagyvilágba, hogy Etelka reményei szerint sikeresen elárasszák azt. Ugyanolyan természetesen és észrevétlenül, ahogy Ő, a minden játékra kapható művész leképezi a mikrokozmosz apró csodáit szigorúan profi alkotásain.

Nyári Vizitkártya cikkemet az augusztusi Széplak magazinban találjátok, nyomtatásban. Ám a lapot már digitális formában is előfizetheted! Várlak a Vizitkártya közösségében, ahol ha értesítést kérsz, ontom rád a következő kalandozásaim posztjait... Köszönöm a megosztásokat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése