2017. júl. 28.

Fekete-fehér, igen!

Az új házunkkal megörökölt tetőtéri gyerekszobát a húszéves lányom foglalta el, így a szokásos tisztasági festésen túl gyökeres változtatásokat eszközöltünk. Az itt talált elemes gyerekbútorokra és a színes falakra nem tartottunk igényt, helyettük teljesen új arculatot kellett kitalálni. Ime a szoba "előző élete", majd lejjebb a végeredmény, amit összehoztunk, közösen:



Költséges és komplett bútorvásárlás helyett friss ötletekre és pénztárcakímélő praktikákra hagyatkoztunk az előző otthonból magunkkal hozott darabokat illetően. A szoba alapvető stílusát, mint csapásirányt hamar körvonalaztuk, majd a kivitelezés menetének apró részleteit és sorrendjét jól átgondoltuk. Barátunk, az internet ezúttal is számos jó példával szolgált, megannyi tippet adva a fal-és bútorfestési technikák terén, valamint a megfelelő festékek használatát illetően: pl. a monokrómban profi „Merci-Ancsa dekor” a festőmágus „Nemiskacat”, vagy a sokat tapasztalt „Otthonkommandó”c. lakberendezési- DYJ blogok  és a remek bútorfestő-face csoportok tanácsai.



A művészeti gimnázium utolsó évét taposó szobatulajdonos a monokróm színvilág mellett döntött, mondván, hogy ez a hangulat nem divatfüggő és jól tűri az egyéb stílusokat képviselő személyes tárgyait, melyeknek szintén helyet kellett találni a térben. (A rusztikus nádkosarakat, az apró kacatokat elnyelő kézzel festett faládikókat és dekupázsolt dobozkákat, a retró bakelitgyűjteményt és bádogfigurákat, vagy az első külföldi utazások tárgyi emlékeit.)






Alkotó fiatal lévén fontos szempont volt az is, hogy a szoba keretein belül lehetőség legyen művek és alkotások elhelyezésére, spontán létrehozására. Mindezek hátterét a fehér falak adták, egyszerű vizes diszperzittel festve, a plafonon és a tetősíkban is. A bejárattal szembeni egyetlen falfelület kapott a megfelelő alapozás után markáns, fekete Tikkurila krétafestéket, ezzel egy óriási vertikális rajzasztal született. Előtte jól mutat a fehér rácsos ikea fémágy, melyre apró fejű fényfűzér került, hangulati elemként. Mellé a padlóra a használt farmereket feldolgozó OldBlue cég fekete, strapabíró rongyszőnyegét terítettük, mely már neten is rendelhető. A krétafalat mindig az aktuális érzelmeket kifejező grafikák és idézetek, illetve barátok és szerelmek autogramjai díszítik, ahogy az ebben az életkorban ez teljesen megszokott. A minkét oldalán használható kockás ágytakaró és párnái is saját kivitelezés, „kilós turkálóban” vadászott anyagból. A rajta heverésző öreg macska, Boriska szintén házi darab.



A költözéskor magunkkal hozott kopott fenyőfa ruhásszekrény és a nagyszülőktől megörökölt hajlított karfás fotel nem maradhatott eredeti állapotában, de jó munkadarabnak bizonyult egy kreatív házi workshophoz, melyet a kiskertben rendeztünk, vegyes korosztállyal.  A szekrény oldal-és előlapjai szétszedett állapotban kerültek előbb gondos lealapozásra Otexxel, majd átfestésre. Mindössze az ajtók betétrészei kaptak kontrasztként fekete krétafestéket, játékos szinkronba kerülve a sötét krétafallal. A megfestett, megszáradt elemeket összecsavarozva magunk is elcsodálkoztunk a kis híján kidobott öreg szekrényünk újjászületésén és a bútorfestés határtalan lehetőségein. 







A fotel farészeinek lecsiszolása és a megfelelő csíkos vászon beszerzése után magát a kárpitozást szakemberre bíztuk… Az eredmény olyannyira magáért beszél, hogy Nagymamának a maradék három régi fotelje is trendi ruhát kapott, saját otthonában! 




Enteriőr tervek, kivitelezés: Böjtös Kinga enteriőr Dj. és  Fontányi Flóra díszítőfestő. A cikk nyomtatott adaptációja a 2O17. Otthonok&megoldások magazin nyári lapszámában található. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése