2017. aug. 21.

Dóra zöld szobái

„Az utcában sétálók számára már a ház előtere is hívogató. Ha valami ilyen szép kívül, vajon milyen lehet a kerítésen belül…? ”- olvasható a stílusos ajánló a „Kertnézőben” mozgalom honlapján, mely számos hazai kert között Uliczki Dóra, többszörösen díjnyertes privát paradicsomába hívja azon szerencsés kertbarátokat, akik idejében regisztrálnak a programra.



Az augusztusi létszám már várólistás, de a szeptemberi sétára még akad pár hely Dórához. Aki maga is kertlátogató-klubtag, így felkészülten várja az érdeklődőket velencei otthonában, melyet egy rusztikus téglafalba ékelt organikus mintázatú kapu választ el a külvilágtól.




Odabent kanyargós út vezet a nagy műgonddal ápolt növényszigetek között, melyek a laikus szemlélő számára megnyugtató harmóniát és a felfedezés apró izgalmait nyújtják, egyszerre…
Majd a házigazda meséiből, a kert születésének és folyamatos alakításának sztorijából kiderül a titok: a „természetelvű, szabad formálású kert” könnyed elnevezése mögött nyolcévnyi permanens foglalatosság értendő, mely szenvedélynek magvait már a déd-és nagyszülők rejtették el unokájuk kötényzsebébe… 




Pici leányként már az ő csodás kertjeikben, gazdag veteményeikben, megművelt földjeiket sürgölődött Dóra, majd a piacra szánt zöldségek, a szépen ápolt ágyások között is akadt munkája bőven. Észrevétlen ismerte meg a növények nyelvezetét, betegségeit, kívánságait, s e megörökölt tudás kis zöld hajtásokat eregetett további életében, lépten-nyomon…
Budapesti évei alatt otthonának belvárosi gangját beszőtte virágzó indáival, álmait egy titkos kert felé kanyarította minduntalan… Szemét ráfókuszálta a lényegre, ösztönös jó ízlését kiforrott tudássá növesztette. Így a fővárosi lakcímmel, de vidéki lélekkel rendelkező, optometrista szakemberként dolgozó Dórát a profi lakberendezés és a saját kertes ház irányába terelte, megkerülhetetlenül…




Bontakozó új hivatásában, első tervezéseiben – már a Junior Art Center iskola „év hallgatójaként” – mindig a kert és otthon kapcsolata érdekelte, a kint és a bent élhető harmóniáját kutatta. S amikor szülei házától egy kőhajtásnyira rátalált az eladó házra és az elvadult kertre, végre megvalósíthatta az eddig csak papírra vázolt idillt, immár mint kertépítő szakember.
-Ennek a túlburjánzott növényrengetegnek a káoszában hirtelen megláttam a saját álombeli filmemet! Lehetőséget egy helyre, mely otthon, fészek, gyógyír és kreatív terep is egyben. Kapcsolat a természettel, a magasabb erőkkel, mely ősi fúziót már sajnos elvesztette a városi ember… - vall Dóra a ma már ápolt ligetté szelídült birtokról.




-„Kertem funkciók szerinti arányos felosztását ugyanúgy végeztem, mint saját enteriőrjeimben. Jól működő „zöld szobácskákat” alakítottam ki, amit maximálisan kihasználunk: a gyerekjátszót a házikóval, a fedett nyári konyhát, a fa-és szerszámtárolót. A különböző kertrészleteket kanyargós ösvények kötik össze, velük a kert titokzatosságát hangsúlyoztam. Mindezt az évszakoknak megfelelő saját készítésű dekorációkkal, odaillő régi tárgyakkal díszítem.”- hallgatjuk az otthonosság receptjét, miközben a teraszról a télikertbe lépve már a házba követ minket a kinti hangulat.




A saját gletteléssel és dekorfestéssel kezelt falfelületek, a Marrakesh áttört fémlámpái és a Kilim nomád szőnyegei, a kézműves hatású spanyol csempék és keleti dísztárgyak, az egyedi beépítések és falfülkék, a kézi festésű fabútorok és az eredeti antik tárgyak adják a ház rusztikusra hangolt mediterrán miliőjét. Mely a sok ablakfelülettel és a télikerttel szorosan kapcsolódik a külvilághoz, azaz közelebb áll a természet(es)hez, mint a legtöbb stílus. 




Konyhától a fürdőn át még a hatéves kisfiú szobája is ezt a kényelmes praktikumot hordozza. Egyébként ő, Vince a kert legifjabb szakértője, a sünök, a nyuszik és az énekesmadarak kis gazdája, aki nélkül egyetlen új növény sem költözhet a házhoz… Biztonságban van tehát a mama kertje: szorgos kis gyermekkezekben, akár abban a bizonyos „titkos kertes” mozifilmben.




Az idei nyár utolsó vizitkártyája az augusz-szeptemberi SzépLak magazinban található. Kövesd a Vizitkártya oldalt, hogy ne maradj le következő lakásvizitünkről. Köszönön a megosztást!



1 megjegyzés: