2018. máj. 23.

Tavasz az Astorián


A kétgenerációs építész család munkáiról, otthonairól már többször, több magazinban publikáltam. Nagyon tetszik az a precízen értékőrző ugyanakkor merészen modern látásmódjuk, ahogy a régi épületekhez nyúlva élhető, korszerű lakásokat formálnak az ódon falak között: ITT, ITT és ITT. Gerzsenyiék és építész irodájuk története ebben a belvárosi lakásban folytatódik:
Azokon a napokon, amikor a vidéken élő família tagjait a fővárosba szólították munkáik, találkozóik vagy szabadidős programjaik, rendre problémát jelentett az időbeosztás. De a közös erővel megvásárolt és kalákában felújított belvárosi lakás megoldotta az utazgatás és a családi logisztika gondját.

S az már csak hab a tortán,  hogy munkahelyükkel, a Fekete kávézóval egyazon házban találtak rá második otthonukra, így az 185o-es években épült, historizáló stílusú, gazdagon díszített, belső udvaros épületet már jól ismerték.




Sajnos a ház műemlék jellegét és hangulatát pusztán a lakás eredeti nyílászárói tükrözték, amúgy a megvásárolt ingatlan siralmas állapotban várta új tulajdonosait. Ráadásul a logikátlan belső tértagolást is célszerű volt újrafogalmazni. Első körben falbontások és helyiségcserék, valamint teljes gépészeti felújítás következett, az új villamosvezetékek és a klíma kiépítésével.  A lakótér szinte duplájára tárult, miközben egy  modern fürdőszobával, amerikai konyhával, mosókonyhával és gyerekkuckóval lett gazdagabb. A régi lakás konyhájának helyén modern bútorzatú, zuhanyzós fürdőszoba született. A szellőzésről klíma gondoskodik.









A tervezésben a családfő, Gerzsenyi Albert építész gyermekei, András és Judit is aktívan részt vett. Közösen művezették az új kiépítéseket és a megmentendő részek – nyílászárók, parketta – felújítását, míg a színek és bútorzat összeállításában kiváló ízlésű édesanyjuk, Klára remekelt.  A szürke műgyanta- és falszínek, a fehér modern bútorok mellé a pink, a fűzöld és az égszínkék kapott főszerepet. Tónusaik a kárpitokban, tárgyakban, lakástextilekben, sőt a plakátszínekben is fellelhetők.





A lomizott és neten vásárolt retró darabokat korabeli dísztárgyakkal fokozták, melyek felkutatása nagy örömet, izgalmas felfedező kalandokat jelentett Klárinak. A régi míves ablakok mellett megfiatalodnak az újra kárpitozott retró székek és a Pest-budai Árverezőház eredeti reklámplakátjai, melynek színeit a jóízlésű édesanya hangolta a textíliák tónusához. 




A tágas hálószobába a modern ágy és a már ismerős tónusú textilek mellé is megannyi múzeális berendezés jutott. A lerakónak használt szatócs szék, az öreg iskolapad, a fehér faláda, a budapesti falitérkép,  a kultikus szerecsen-ruhainas és a bájos régi gyerekjátékok sokféle helyről és időből érkeztek,  saját történettel... 






A hatvan-hetvenes évekbeli bútorok és játékok Klára saját ifjúságát idézik, de felnőtt gyermekeiben is jó érzést keltenek.  Sőt, mind a hét kisunoka is szívesen játszik köztük.


 A cikk nyomtatásban a Kiskegyed Otthona májusi lapszámában található. Ha tagja vagy a Vizitkártya közösségének, máris vár rád a következő lakáskaland! Köszönöm, ha hírét viszed!

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése