2018. máj. 15.

Vastraverz a galérián


Talán nincs is az országban olyan gyerek – és a hozzá tartozó felnőtt populáció – aki már ne találkozott volna azzal a színes Manóvilággal, amit Bubutimár Éva keramikus álmodott meg sok évvel ezelőtt. Egy erdei fantáziabirodalmat bemutató, de igen csak valós történetekkel és állatszereplőkkel játszódó mesefolyam nyaranta a Kapolcsi Művészetek Völgyében elevenedik meg egy egész parasztudvart betöltve. 


A bájos kerámia figurák kalandjai három mesekönyvet is megtöltöttek már és idén tavasztól a Fővárosi Állatkertben is elfoglalják állandó lakhelyüket. A barátságos  „Alkotó Manóműhely” mesekuckó berendezése a művésznőre és lelkes csapatára vár, akik évek alatt már enteriőrtervezői szintre emelték ezt a bohém, eklektikus, stílusok közé nem sorolható műfajt. Saját, vidéki házuk mellett Bubu vezetésével már több lakást is kialakított a baráti közösség: iparművészekből avanzsált díszítőfestők, épületszobrászok, vas-és faművesek, ezermesterek, akik munkáját Endre, a férj koordinálja. (A lakásbemutatókat ITT és ITT találjátok a blogon.)




Így ehhez, a hatalmas belmagasságú, egykor műteremnek vásárolt belvárosi ingatlanhoz már rutinos kézzel nyúltak, a rémségesen lepusztult állapot dacára. A felújítás első lépéseként a pinceboltozatig visszabontották a földszinti lakás padlózatát, hogy a vizes salak helyére több rétegnyi szigetelést tölthessenek, majd az energiatakarékos új gépészet- klíma- és villanyhálózat kiépítése következett.




A csekély alapterület és a felfelé terjeszkedés lehetősége beindította a csapatfantáziát: legyen kétszintes, belső galériás a tér, a padlóról felfelé törő tartóoszlopokkal… csakúgy, mint meséikben a víz alól az égbe nyúló növényvilág! A formabontó ötlethez kiváló kelléknek bizonyultak azok az antik faoszlopok, melyek egy néhai parasztház tornácából származtak.





Illetve egy, átmenetileg a vastelepet is megjárt, majd újra előkerült csodás kandeláber, melyet a család egy szobrásztól kapott baráti szívességként. A lakás színeit azok a hatalmas kiállítási installációs táblák ihlették, melyek maguk is helyet kaptak a főfalon, Hegybíró Dani díszletfestő jóvoltából. A rajtuk ábrázolt vízi-világ zöld és kék tónusai vonulnak végig az egyedi bútorok, az izgalmas falsíkok és ajtóívek felületén, sőt a lakástextileken is. A lakás optikai középpontján kanyargó, majd a lámpavasban végződő csigalépcső a mennyezeti gipszstukkót célozza meg, miközben a faszerkezetű galéria tartóelemeként funkcionál. 





De a teret kettéosztó domináns tengely az emeleti szobák elrendezését és íves ikerajtók szimmetriáját is meghatározza. A helyiségek berendezésében számtalan „szépséges haszontalanság” is beépítésre került, melyeket vidéki lomtalanításból és épületbontásból gyűjtögetett a család. Ilyenek a téglából rakott konyha felső szekrénykéi és a fürdőszoba tükrös tékája, melyek felújított, átfestett régi ablaktokokból születtek, vagy a feketére mázolt öreg tálaló, ami az előszobában landolt.





Az egy évnyi megfeszített munkával elkészült lakás egyenlőre a Nógrádban élő művészcsalád második otthona, mely kamasz gyermekeiknek és alkotótársaiknak is átmeneti szállást nyúlj a fővárosban. De Bubu, az ötletgyáros keramikus legfőbb vágya szerint hamarosan egy közösségi- és alkotóműhely költözik a színes falak közé, amúgy Manóvilág-módra.


Lakásbemutató írásom a SzépLak magazin tavaszi lapszámában jelent meg, nyomtatásban. Ha csatlakozol a Vizitkártya közösséghez, máris jöhetsz velünk a következő lakáskalandra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése