2019. jan. 7.

Kilim&hegedű


Vendégségben Raab Rózsa és Lakatos László patakparti házában, ahol a készítésre váró hegedűknél csak a tarka kilimek száma a nagyobb. De hogy kerül a szövőszék a kertbe és miként találnak a csodás gobelinek a hozzájuk illő bőrtáskákra?



Kérdéseinkre vendéglátónk Rózsa, a szövés művésze válaszol, aki a fél nappalit elfoglaló szövőszékével nemrég még a nyüzsgő city közepén élt, mint edzett városlakó. Ám mióta rátalált álmai kockaházára, semmiért sem cserélné el a vidéki élet nyugalmát.  
Milyen életmódra leltetek Zebegényben? Hogy alakítottál stílusos otthont egy retró épületből?
„-A Dunakanyarban tett kirándulások során szerettünk bele a folyó menti „nagy kertbe”, a börzsönyi erdők friss levegőjébe… ugyanakkor megtetszett a művészekkel teli község társasági- és kultúrális élete, mely számunkra felülmúlja a városi pezsgést. Hatvanas évekbeli házunkat - mely a malompatak partján, árnyas kertben áll – rekordidő alatt alakítottuk saját igényeinkre. 



Ám a teljes komfortosítás, a falbontások és burkolatcserék előtt két hónapig csak belülről figyeltük a házat, kiismerve miliőjét. Így könnyen eldőlt, mi marad az eredeti hangulatból: a kályhák, a cementlapok és a nyílászárók, melyek külsejét bohém-türkízzel vadítottunk meg, zebegényi hagyományok szerint. Hátra van még a kertrendezés és a pillanat, hogy jövő nyáron a patak partjára települjek ki szövőszékemmel…
-Miért fontos számodra, hogy a keleti kilimek és a saját szőtteseid részesei legyenek az enteriőrjeidnek?


Vonzódásom a keleti szőnyegek felé több évtizedes múltú. Nem csak a teret, de a szívet is melegítik, színvilágukkal és kódrendszerükkel folyton üzennek, inspirálnak. Tizenöt éve vagyok a „Kilim a nomád szőnyeg állandó munkatársa, így szinte természetes, hogy az üzletből rendszeresen hazakísérnek a szebbnél szebb darabok. Rengeteget tanultam a hozzáértő tulajdonosoktól, akik a kereskedés mellett komolyan foglalkoznak e távoli kultúrával. Az sem véletlen, hogy saját munkáimban is felismerhetők az egyes motívumok, tónusok…




-Hogy él két alkotó ember egy fedél alatt? Bemutatnád hangszerkészítő párod munkáját?
László szabadkai magyarként, a balkáni háború idején költözött az anyaországba. Még gyerekkorában esett szerelembe a vonós hangszerekkel, Dudás Lajos mestertől tanulva a hangszerépítést. Műhelyének kilincsét egymás kezébe adják az Operaház, a Zeneakadémia, a Filharmónia művészei. 


A hegedűk és brácsák készítésén-javításán túl speciális barokk vonóját a londoni zeneakadémián használják. Omar Bashír, Nikola Parov és Rácz József mellett Lajkó Félix is gyakran megfordul itt hangszereivel, a régi barátság kapcsán. De gyakran érkeznek zeneiskolás tanítványok a hangszertörténelmet és a barokk zenét mélyen értő mesterükhöz. Csakúgy, mint a szőni tanuló fiatalok hozzám! Gyakori a nagy forgalom, a két műhely mégis békésen megfér a házban. 



-Mi inspirálta a szövést, majd az „Etnomád” márka ötletét, a szőttessel kombinált bőrtáskákat? Mi a munkamegosztás Erikával, alkotótársaddal?
Főszabász édesanyám öröksége, a „Téka” néprajzi táborokban szőtt tarisznyáim, a kisképző textilszakos évei és Örsy Zsuzsa gobelinművész mesterem mind-mind hozzáadott szakmai fejlődésemhez. S mivel mindig is izgatott a divatba oltott művészet, szövéseimet öltözék- kiegészítőkbe álmodtam. 


Tizenkét éve dolgozom Krieser Erika bőrműves alkotótársammal. Magas minőségű bőrkölteményei szépen rímelnek szövéseimmel. Kezdetektől együtt tervezünk: ő a formafelelős és én a minták mestere. Táskáink Európa mellett Amerikába, sőt Japánba is eljutottak már.    
-Mi a legfőbb ismérve az Etnomádnak? Hol találni rájuk és az alkotókra?
Idén a Várkertbazár és a budai B32 galéria adventi iparművész vásáraiban is jelen vagyunk, ahol régi és új rajongók várják a találkozást velünk. 



Ők már beleszerettek a modern táskáinkba rejtett ősi mintakincsbe, a természetes anyagokba, az izgalmas textúrákba, a nomád törzsi művészetből merített kiegészítőinkbe! Több hónapos megfeszített munka után nincs is ünnepibb érzés ennél!
Legújabb Vizitkártya művészportrém a Széplak magazin téli lapszámában találjátok, nyomtatásban.
Aki követi a Vizitkártya oldalát, máris készülhet a legújabb otthonkalandra!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése