2019. ápr. 14.

Bútoraink privát élete

Tavaszi vizit a kultúrantropológusból lett bútordoktornál, akinél új köntöst kapnak a kiöregedett tárgyak. Második életük a redizájn műhelyben - egy néhai cseréppipagyárban - kezdődik, majd próbaidejüket megmentőjük otthonában töltik. Ángyán Katival csöppnyi városi kertjében beszélgetünk.




 - Milyen inspirációkból, emlékekből és tanulmányokból ered a mostani értékmentő munkád, a régi tárgyak iránti tisztelet?
A családi hagyományok és az iskolai tanulmányaim is egyértelműen ebbe az irányba tereltek. Családtagjaim egyik ágon az irodalom, a történetírás, festészet révén tulajdonképpen a múlt elemzésével foglalkoztak. Úgy tízéves koromban múzeumot rendeztem be saját néprajzi gyűjteményemből nagyapám házában. A férjem ágán pedig rengeteg régi tárgy maradt ránk, amellyel úgy éreztem, kezdenem kell valamit. Kultúrantropológusi képzettségem szakmai alapot is szolgáltatott ehhez.



-Mi ihlette a „Loft&redesign” ötletét, az antik bútorok és ritka tárgyak felújítását? Hol találsz rájuk? Van-e a kivitelezésben szakmai segítséged?
 Mindig is vonzódtam a természetes anyagokhoz, a patinához, azokhoz a dolgokhoz, melyeknek „történetük van”. Ugyanakkor a sok régi, megörökölt bútorunkat eredeti formájukban túl nehézkesnek, régiesnek találtam. Híve vagyok a régi és az új szintézisének, a holisztikus szemléletnek, amelyben a különböző korok relikviái organikusan kapcsolódnak egymáshoz. Technológiákban is szeretem a hagyományos, és a modern ötvözését. Munkatársam, Szabó Tamás restaurátor szolgáltatja a szakmai hátteret ehhez. Legjobban a töredékekben fennmaradt, érdekes tárgyakat szeretem, melyekhez szabadon nyúlhatok hozzá. A legkülönfélébb helyekről, bolhapiacokról, online kereskedésekből, lakáskiürítőktől vásárolok.



- Milyen lakásokba illenek és milyen típusú vásárlóknak ajánlod a termékeid? Mi a legfőbb ismérvük, amitől más kisugárzásúak, mint a hagyományos módon restaurált antik darabok?
A nyitott, újszerű megoldásokat kereső, modern lakberendezési stílusok iránt érdeklődő vásárlóknak ajánlom leginkább a bútorainkat. Egyes darabjaink nagyon formabontók, szoborszerűek, mások egy új felületkezeléssel, új kárpitozással időtlen hangulatot nyernek.




-Miért fontos számodra, hogy a saját bútoraid részesei legyenek személyes enteriőrjeidnek? Tudatos választás-e, hogy egy különleges épületben található a műhelyed?
Amellett, hogy gyakran a galériára jut a nagyobb hangsúly, mindenképp törekszem az itthoni harmóniára. Jó érzéssel tölt el, hogy ismerem a nálunk lévő bútorok történetét, kinek a mindennapjait szolgálták, milyen események szemtanúi voltak. Az „A.P.A.„( Ateliers Pro Arts Art Center), ahol most van szerencsém dolgozni, szintén egy egészen különleges hely a pesti Palotanegyed szívében. Létrejöttéhez szükség volt John Warren Gotsch magyar származású amerikaira, akinek elkötelezettsége révén megszületett ez a csodálatos művészeti létesítmény egy 19.századi pusztuló gyárépületben.



- Mit jelent számodra a szabad alkotás? Hogy él két kreatív ember egy fedél alatt?
Szükségem van arra, hogy valamilyen kreatív tevékenységként éljem meg az aktuális munkámat. Sokat kísérletezem, azok a dolgok érdekelnek, amelyekben sikerül valami új összefüggést teremteni. A férjemmel, Mira János díszlettervezővel több dologban is tudunk együttműködni, mindkettőnknek szüksége van az anyagok, technológiák ismeretére. Kettőnk élete mégis az egymás mellett létezés gyakorlatán alapul.




- Városi otthonotok egyszerre modern és polgári-eklektikus hangulatú. Mi a története e retró épületnek? Hogyan szolgálja mostani hétköznapjaitokat a ház?
A házat, amelyben élünk, 1939 – ben építtette a férjem nagybátyja. Rengeteg formai változáson ment keresztül az elkészülte után. Olyan, mint az életünk: organikus, eklektikus! Azt a részt, amelyikben most lakunk, 1949 – ben az állam egy idegen család lakhelyéül jelölte ki, majd negyvenöt évig így is maradt. Most, hogy az alsó szintet is mi lakjuk, a lakásunk kertkapcsolatot nyert, ez pedig egy minőségi változást hozott az életünkbe. Sohasem gondoltam, hogy egy ilyen kicsi kert ennyi örömöt tud jelenteni.




-Melyek a kedvenc antik tárgyaid és a frissen elkészült bútoraid? Milyen jövőbeli munkák izgatnak?
Antropológus koromban a privátfotó volt a legfőbb témám. A fényképezéshez használt eszközökhöz nagyon vonzódom. A kép mágikus ereje számomra áttevődik az eszközökre is. Régi fotóállványokból, fotóskazettákból szívesen készítek lakberendezési tárgyakat. Az eddigi legsikeresebb bútorunk egy antik kanapé átépítéséből készült darab volt, amiben sajátos módon ötvöztük a múlt formáit és színeit a ma esztétikai elvárásaival. Nagyon látványos, egyedi berendezési tárgy született belőle. Szívesen mennék a formabontó, szokatlan megoldások irányába és remélem, e darabok is értő közönségre találnak.


Legfrisebb Vizitkártya cikkemet a Széplak magazin tavaszi számában találjátok nyomtatásban. Kövessétek a Vizitkártya szerzői oldalt, hogy értesüljetek a következő otthonkalandról! Köszi a megosztást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése