2015. ápr. 4.

Három szoba összkomfort, Flórával és faunával

Elvéti a lépést, aki SzegediFlórához hétvégén megy vendégségbe… Jobban teszi, ha inkább hét közepén, Veszprémben jár. Mert a virágok királynője a királynék városában él, méghozzá kissé fordított életmódban, ahogy azt szakmája megköveteli. S e felfordult napirendet maguk a virágok, a hajnali piacok, a tavasszal feléledő természet és a szériában zajló, dekorálásra váró esküvők diktálják.De zsúfolt napirend ide vagy oda, szebb ebédet nem kaptam még, mint a virágszirmokkal tálalt mozzarella, olivában hempergő saját bio- paradicsommal… és kevés fiatalt hallottam oly szenvedéllyel mesélni a munkájától, mint Flórát:
-„Évek óta napjaim nagy részét virágok között töltöm. Próbálom azt a nemesen egyszerű, valódi szépséget megragadni, amit számomra jelentenek. Munkáimra jellemző valamiféle vad spontaneitás, kopott elegancia. Friss természet ihlette csokrok, melyek mindig hűen tükrözik az adott szezont. Szeretem a munkámban ezt a kreatív tervezési folyamatot - a legapróbb részleteket is figyelembe véve egyesíteni a saját virágos stílusomat a menyasszonyok személyiségével. Érzelmeket kifejezésre juttatni, virágokba oltani - úgy, hogy közben létrehozzak valami igazán megismételhetetlent, személyre szólót. A blogomat is azért kezdtem el írni, hogy kiadhassam magamból, amit a virágok iránt érzek, hogy szavakba öntsem a múló pillanatot..”

S mialatt a tányéromról elfogynak az első teraszon palántázott és a hátsó erkélyen szüretelt paradicsomok, a franciásan lezser enteriőrökről is megtudhatunk egyet és mást a házigazdától:
-„Az otthonunkban hárman élünk a 14 éves kamaszlányunkkal és a cicánkkal. Párom nagymamájának kis lakásába költöztünk be és mindent ketten, Andrással újítottunk fel, ahogy a virágkötő műhelyt is közösen hoztuk a végső formájába. Szerencsés, ha ez ember társa kapható az ilyesmire…: ha kitalálom, hogy a karácsonyi dekorhoz jobban illene a szürke fal, akkor 5 nappal  szenteste előtt egy éjszaka alatt újrafestjük  a nappalit, közösen! Közel áll hozzánk a bohém, eklektikus, néhol talán kicsit franciás hangulat. Kedvenc gyűjtött tárgyaim az opálos orvosi üvegcsék, a karcsú nyakú, gömbölyű hasú likőrös palackok, a kék fényben derengő dunsztos üvegek, vagy a fehér alapon kék mintás  porcelánok és a metszett  pezsgős  poharak, tálak. Ezek piacokból, antikvitásokból és az Artkrafttól valók."


Nehéz lenne tagadni, hogy egy virágkötő otthonában járunk. Az üvegekben virágfejek bólogatnak, szirmok peregnek szanaszét, a konyhaasztalt illatozó fűszernövények borítják. De hogy is kúsznak fel az indák a második emeletre?
-„A lakáshoz tartozik még két kis erkély, ami tavasszal jácintokkal, nárciszokkal hunyorral, árvácskával, nyáron pedig fűszernövényekkel van tele, majd koktél-paradicsomtól és aktuális szezon- virágoktól roskadozik. Ördögszem, szarkaláb hortenzia és az elmaradhatatlan pozsgások díszítik egészen őszig. Van egy kis pihenő rész a teraszon, ahová egy könyvvel, kávéval, limonádéval ketten épp ki lehet kucorodni. Mivel a másodikon vagyunk mindenhol a fák lombkoronája vesz minket körbe, állandó madárcsicsergéssel. Igazi zöldövezet a belvárosban! ”


Lakásbemutató cikkem teljes, nyomtatott változatát a Széplak magazin április-májusi számában, már digitális változatban is olvashatjátok. Ha tetszik, oszd meg a posztot barátaiddal! Hamarosan játék a Vizitkártyával és Flóra virágboltjával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése