2015. máj. 12.

A restaurált otthon

„A sok különlegességet nem csak begyűjteni, de elengedni is meg kellett tanulnunk” – emlékszik vissza Zoltán, az építészmérnökből lett bútorasztalos és restaurátor a kezdeti nehézségekre.  Amikor gyermekkori álmait követve a saját műhely beindításával megindult a régi bútorok, használati-és dísztárgyak intenzív gyűjtögetése és adás-vétele is. Majd mikor már a számtalan „népi és antik kütyütől” mozdulni sem lehetett kis panel lakásukban, párjával Andreával új lakóhely után kellett nézniük. A Veszprém-völgyben megtalált régi épület felújítása, korszerűsítése, benne a nagypolgári hangulatú  otthonuk kialakítása csaknem 2o éven át tartó intenzív elfoglaltságot jelentett, miközben három gyerekkel és néhány háziállattal gazdagodott a család. 
A borostyánnal befutott épületet mára már körülöleli a mohos kövekkel, szobrokkal és különleges növényekkel teli liget, mely itt, a város közepén is bensőséges, romantikus hangulatba ringatja az embert. A kert terméskő támfalához épített és stílusosan bebútorozott fedett terasz szabadtéri nappaliként” esőben is használható. A teljesen kicserélt tetőszerkezetre a tihanyi apátság lebontott cserepei kerültek, a romos pincéből hangulatos borozó lett.
A ház teljes berendezése – antik bútorai és műtárgyai - ide-oda vándorolnak az otthon és a restaurátor műhely között.  A gyerekszobai hintalótól a hálószobai cserépkályháig, a konyhai fűszertartón át az öreg  olvasófotelig minden helyiségre jut egy-egy szép és emlékezetes műremek. 
Ezek a család által kipróbált, vagy épp a megrendelésre készült darabok végül a saját antikvitás üzletükbe kerülnek, a veszprémi Óváros térre. Az egykori városi „bálház”utcára nyíló patinás helyisége a legjobb kezekbe került Zoltánék személyében, akik a felújítást követően saját gyűjteményükkel - főként Balaton felvidéki és sváb antik és népi bútorokkal, festményekkel, szőnyegekkel, üveg -és porcelán tárgyakkal  - töltötték meg az 1750-es évekbeli védett épület eredeti bolthajtásos szobáit.
Az antikvitás, a műhely és az otthon így válik a Varga család egységes hangulatú és harmonikus élet-terévé, amiben még a padláson talált néhai tulajdonos-házaspár portréja is megtalálta új helyét, amolyan „házvédő ereklyévé” nemesülve.
Májusi háznézőm az Otthon&kert magazinban, ha tetszik, add tovább a hírét! 
A csodás veszprémi ingatlan most új gazdára vár, részletekért írj nekem a vizit-face oldalon, vagy a vizitkartyablog@gmail.com címen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése