2020. szept. 10.

Otthonunk, a Villa Rustica

 Legyen az ember bár nagyapa, vagy dédszülő, még akkor sem késő megtalálni a tökéletes otthont. S, ha ez egy régi épület felélesztésével és jó ízlésű emberek találkozásával jár, akkor a romantikus otthonkaland az egész család életét szebbé teheti. A balatoni kúria és vendéglátóink története épp erről szól.



A csopaki villa tornácán jókedvű társaság nosztalgiázik. János és Nóra a tulajdonosok, - akik itt élő gyermekeik és unokáik miatt a Tisza partról költöztek az eleinte nyaralónak szánt épületbe. Antal Kinga a felújítást tervező és végigkísérő lakberendező, Kozma Gábor és Viktória hivatásos bútormentők és Böjtös Kinga enteriőr-Dj. Mindenkinek van élménye a kivitelezés egy évéről, a közös munka pillanatairól.

(Konyhabútor: 
La Meridiana, kézműves csempe: Pataki Tiles)



-„Amikor megláttuk az ingatlant, azonnal tudtuk, hogy ezt kerestük!- kezdik a múltidézést a házigazdák - a telek gyönyörű fekvése, a balatoni panoráma, mögöttünk a Péter-hegy elnyúló erdői és a kőből épült Balaton-felvidéki stílusú, szép formájú, kellően tágas ház alkalmas lehet akár több generáció együttélésére. Másnap újra megnéztük gyermekeinkkel együtt, és már akkor eldöntöttük, hogy nem nyaraló, hanem családi ház lesz belőle. Ahhoz viszont, hogy állandó lakhelyként funkcionáljon, belül teljes felújításra volt szükség. Ennek megtervezéséhez, a belső tér egységes kialakításához szakember segítségére gondoltunk. Stílustanácsadónk, Böjtös Kinga ajánlására felkértük Antal Kinga lakberendezőt és eljutottunk a zalai Asztalosfabrikhoz, akik régi bútorok felújításával foglalkoznak.

(Bútorrestaurálás: Eckert Anikó, Szőnyi András, szőnyeg: Kilim, kovácsmunkák: Tarsoly László)
 

-„Megfogott a ház hangulata, de a sötét tónusú, múltidéző beltér változásért kiáltott… - veszi át a szót Antal Kinga, aki az öko-szemléletű, értékmentő lakberendezés híve - …azonban kiderült, hogy számos dolog nem menthető, így a hajópadló, az ablakok, burkolatok cserére szorultak. Az antik bútorokat látva elhatároztuk, hogy részben a bennük rejlő értékek, részben a korábbi tulajdonosok iránti tisztelet miatt megtartunk, felújítunk, amit lehet. Az egész munkafolyamat során meghatározó volt a táj és a környezet, hiszen a Villa Rustica néven emlegetett egykori lakóház és gazdasági terület történetének, építtetőinek is utána néztek Nóráék. Így a rusztikus miliőt megőrizve haladtunk, de a funkciók átrendezésével és személyre szabásával korszerűbb, világosabb, derűsebb otthont alakítottunk ki. Külön összkomfortos lakosztállyal a dédnagymama és Jánosék részére, valamint a gyerekek és unokák fogadására.


(A hálószoba bútorai: Kéttemplom Galéria, Antik bútorok restaurálása: Eckert Anikó-Szőnyi András)


-„Régi, vastag, sötétbarna zománcfesték-rétegű gerendázat és ajtók vártak bennünket sok-sok négyzetméteren...- idézik az első vizitet Gábor és Viktória, a bútorfestők – melyet csiszolás nélkül festettük le két réteg Annie Sloan krétafestékkel, „Original” színben. Egyszerre világos, levegős, könnyű tér született! A nappali beépített barokk stílusú bútorainál a visszafogott elegancia volt a cél, így esett a választás a „Chateau gey”tónusra, mely a fehér falakkal gyönyörű harmóniát alkot. A belső nyílászárókat „Paris greyre” festettük, majd az éleket felcsiszolgatva előhívtuk bennük a múltat.  Imádtuk a megrendelőink nyitottságát erre a látványos festési technikára és vagány hozzáállásukat az üde színekre. Egyik legszebb referenciánk lett a Villa Rusrica!

(Az étkező bútorai: Kéttemplom Galéria, szőnyeg: Kilim, a nomád szőnyeg)
(Fürdőszoba burkolatok, szaniterek: Adria Szalon, Veszprém)

-„Felújított gyönyörű házunkban már másfél éve lakunk és még mindig nem tudunk betelni a táj szépségével…- zárja a beszélgetést Nóra, a háziasszony -  … ahogy a szőlők között bevezető magánúton megérkezünk a kapunkhoz és elénk tárul a hatalmas kék tavon ringatózó vitorlások látványa, a távolban a Tihanyi Apátság épülete... szinte hihetetlen, hogy ez a miénk! Megérte vállalni a felújítás nehézségét, az egy évig tartó utazgatást, majd a költözést a Tisza parttól a magyar tengerhez.


A cikket nyomtatásban az A MI OTTHONUNK magazin nyári dupla számában találjátok. Csatlakozzatok a Vizitkártya oldalhoz és gyertek velem a legújabb otthonkalandra!





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése