2019. júl. 29.

Zalai nyár


A századfordulós zalai kúria néhai éléstárából néhány hónap alatt csinos lakrészt alakítottak ki az értékmentő tulajdonosok. Akik nem csak a belsőépítészeti terveket, de a régi bútorok felújítását sem bízták másra.



Az öreg, tornácos épület ajtajánál stílusos dekoráció fogadja a bútorfestő workshopra érkezőket, Viktória és Gábor közös bútormentő alkalmaikon. Akik hatévnyi zalai életük alatt több száz négyzetméternyi régi épületet mentettek meg az enyészettől. Birtokukon járva három cikkembe fért el mindaz, amit megteremtettek e tájban....



Ízléssel és saját erőből felújított otthonuk - mely a falu egykori jegyzőjének háza, majd postahivatal is volt - az öt fős família kényelmét és igényeit szolgálja, (a cikket házukról itt találod) míg a hatalmas telken, a házuk melletti tornácos épületben zajlik a bútorfestés (cikk a műhelyről itt). 
Legújabb felújításuk e régi kúria konyhájának és kamrájának vendég-lakrésszé alakítása, melyet röpke két hónap alatt kiviteleztek saját terveik alapján.



Az egész apartman teljes gépészeti-elektromos felújításon esett át, míg a vakolattól megszabadított bazaltkő felületek nem csak rusztikus látványelemek, de a falak természetes szellőzését is szolgálják. A látványos gerendázat és padlásfeljáró viszont eredeti szépségében maradt, homokfúvással letisztítva. Mellé jól illenek az az egyterű háló-nappali újrafogalmazott antik bútorai.




Itt a berendezés visszafogott hagymavirág-zöld tónust kapott, mely a domináns hajópadlóhoz és a tarka textíliákhoz is illeszkedik. Az ottomán jellegű kanapé, a hozzá tartozó asztal teljes mértékben a házigazda munkája, ahogy a beltéri ajtókból ácsolt ágyat is maga kivitelezte. A padlástérbe igyekvő lépcsőszerkezet egy random házi kiskönyvtár is egyben, a lépcsőfokokon kedvenc könyveik, alattuk olvasókuckó található.



A konyha nagy füstölő-kéménye köré vízteres, zárt tűzterű kandallót építettek, mellé az újrafestett ónémet étkezőt skandináv beépített bútor és tarka zalakerámia keretezi.






 A fürdőszoba kádja is újrafényezett eredeti darab, melyhez stílusos választás a varrógépasztalon pihenő mosdó és a restaurált ónémet tükör.

 A szakértelemmel és jó ízléssel életre keltett bútoraik láttán egyre többen keresik Gáborék munkáit és öntevékeny foglalkozásait e zalai kis falucskában. A közös alkotás alatti beszélgetésekből kiderül, hogy a településmérnökként diplomázott Viktória és a faipari mérnöknek tanult, egykor hivatásos katonatiszt  Gábor az ország egyik távoli városából, egy komoly életváltás nyomán érkezett ide. Így nem csak saját kézműves lekvárjaikból, de bátorságból és kitartásból is vihetnek muníciót az apartmanból távozó vendégek, akik kézügyességben is gazdagodnak a zalai nyaralás alatt. Sőt, akinek kedve van a végleges maradáshoz, most meg is vásárolhatja a birtokot. Érdeklődni a blog emailjén és a vizitkártya face oldalon, üzenetben lehet.
Ez a cikk nyomtatásban a Széplak nyári lapszámában olvasható, melyet szeptemberig találsz a standokon. Ne maradj le a következő cikkről, kövesd a Vizitkártyát!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése