2024. ápr. 10.

Budapest szívében lüktet a Ritmo

A 2024-es Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében idén is jelentkezik a főváros legnagyobb világzenei fesztiválja a Budapest Ritmo, mely zenei legendákat, izgalmas kísérletezőket, közös táncba hívó ősi dallamokat és filmbe illő sorsokat egyaránt kínál a közönségnek. Kedvenc zenei fesztiválom ajánlója: 



A Hangvető három napos fesztiválján - április 11,12,13-án - a zene szárnyán kapcsolódhatunk más kultúrákhoz, akár a szakmai konferencián, az ingyenes showcase-napon és szabadtéri bulikon, vagy a hajnalig tartó concert-dömpingen. Az idei Budapest Ritmo olyan “nagyágyú” előadókkal várja a közönséget, mint a legendás Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol, vagy a hazai Duckshell. Ám a felfedezés élményeként olyan új kedvenceket is találhatunk magunknak, mint az afrosanzont játszó Gérald Toto, az éteri hárfás Cerys Hafana, a brácsa-stand-upos Jelena Popržan, a dark folkos Daj Ognia, az etno-jazzista Ágoston Béla &Teodosii Spassov.

Salif Keita


Csütörtöki showcase a Szimplában

A Ritmo felvezető eseménye idén is az ingyenes showcase-nap a Szimpla Kertben április 11-én! Ahol hat feltörekvő zenekar értelmezi újra a világzenét a saját felfogásukban. Az autentikus határmenti dallamoktól (Hajda Banda) a cseh folk és nu-jazz projekten át (Hrubá Hudba), a DIS IS MARKĒTA izgalmas kísérletezéséig széles a kínálat. A PJEV női a cappella formáció gyönyörű balkáni énekekkel, a lengyel Daj Ognia egy középkori búcsút megszégyenítő dark folk őrülettel érkezik a seregszemlére, míg a hazai szcénát az Elán pán-balkáni kávéházi cigányzenéje képviseli.


Gérald Toto

Pénteki karnevál az Akvárium Klubban

Az első fesztiválnap vezérelve a kísérletezés: a péntek Vincent Moon, a Dalindával közös élő filmperformanszával indul, majd a Ritmo egyik „legnagyobb dobásának” titulált Gaye Su Akyol pszichedelikus török rockjával, és a Decolonize Your Mind Society transzzenéjével folytatódik. A napnak azonban itt még nincs vége, hiszen a bantu punkkollektíva, a BCUC katartikus szeánsza, a bécsi brácsafenomén, Jelena Popržan stand up-ja, valamint Ágoston Béla és a bolgár kavalmester, Teodosii Spassov etnojazz kísérlete is várja a fesztiválozókat.
Az est vége felé a Nouvelle Vague-ból is ismert Gérald Toto bársonyos hangja vesz vissza kicsit a hőfokból és tereli az éteri lebegés felé a Ritmo közönségét, a napot pedig a venezuelai DJ Rafael Garnica szettje tesz teljessé.


Puuluup 

Szombat esti tánc az Erzsébet téren és az Akváriumban

A szombatot nem lehet megúszni tánc nélkül: erről az élő mali afropop legenda, Salif Keita, a Terne Čhave és a Romano Drom zenészei, valamint az olasz költő-aktivista, Luca Bassanese gondoskodnak majd. Az Erzsébet téren Antonis Antoniou ciprusi sound artist szettjére lehet bemelegíteni, akit a makedón trombitás, Džambo Aguševi követ hamisítatlan balkáni rezesekkel, majd pedig robban a Duckshell-bomba. Az önfeledt bulit olyan elmélyülős koncertek egyensúlyozzák majd ki, mint a walesi Cerys Hafana, vagy Almir Meskovic és Daniel Lazar harmonika-hegedű duója, az észt Puuluup pedig mindkettő lesz egyszerre: a talharpa-alapú nu-folk-őrületre új hallójáratok nyílnak és megmozdul a láb. A mozgalmas estét a biztoskezű bosnyák antropológus, DJ Sabs zárja.


BCUC

Erős hangok filmen

A Ritmo filmprogramja máshol nem látható zenei portré- és dokumentumfilmeket és saját produkciós zenei filmeket tartogat a Toldi moziban.

Jegyek, bérletek a Budapest Ritmo weboldalán vásárolhatók, ahol az egyes zenei produkciókba is belehallgathatunk: https://budapestritmo.hu/

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1569234593885768

 

Forrás, képek: Ritmo sajtó

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése