2024. ápr. 26.

Fotelok, fazonoknak

 A restaurátor végzettségű foteldoktor egy romantikus szigeten él, szobrokat rejtő ősfás kertjében. Háza egyszerre otthonos és rendhagyó csakúgy, mint vagány bútorai, melyeket avitt darabokból álmodik újjá. Mihály Bernadett, a FotelOm műhely arca látta vendégül a vizitkártyát.


Egy dunai szigeten élni paradicsomi állapot, de komoly logisztikát is igénylő életmód. Mikor találtatok rá jelenlegi otthonotokra és mi tetszett meg Szigetmonostorban?

A Képzőművészeti Egyetem utolsó évében eldöntöttük férjemmel, hogy vége az albérletes időszaknak. Mindig fontos volt számunkra a természet, így Budapest környékén kezdtünk bolyongani a kis Trabantunkkal. Olyan otthonnak való helyet kerestünk, ahol műtermet is ki lehet alakítani és ahonnan a nagyváros sincs messze. Így sikerült rábukkanni 1992 telén a Szentendrei-szigeten egy kis házra, ami szerelem volt első látásra. Eleinte úgy éreztük, mintha egy nyaralóhelyen laknánk, de több évtized távlatából megtanultuk reálisan látni ezt a helyet: a tömegközlekedés hiányát, az állandó kompozást, a Duna vízszintjének változását. Kiköltözésünk után a barátok eleinte látogatóba jöttek, majd többen itt ragadtak, mert megfogta őket a hely varázsa. Egy fantasztikus, egymást segítő szellemi-, művészeti-, spirituális közösség alakult ki, ami részben még most is működik. 




Kapcsolatotok a házatokkal immár 35 éves és a családdal rugalmasan változtak a terek is. Miként tükrözik ízléseteket, saját kezetek munkáját?

Lassan, hosszú évek alatt tudtuk csak újítgatni a házat, ahogy a pénztárcánk engedte. Eleinte egy szobában laktunk gyerekünkkel hárman, a nagyszülőktől örökölt és az általunk gyártott bútorok közt. Sokszor azt vettük észre, hogy nem is baj, ha nem volt pénz egy-egy ötletre, mert kis idővel már egy még jobb elrendezést gondoltunk ki. Szerencsések vagyunk, mert meg tudjuk tervezni mi a jó nekünk és sok dolgot el is tudunk készíteni mi, magunk. A lakásban sok a párom által készített lakberendezési elem: ilyen a konyhasziget fölötti elszívó és az előszobaszekrénybe beépített oszlop, ami egy pályázatra készült makett része. Vagy a fürdőszoba kialakítása és a kicsi télikertből átalakított játszószoba, ami idővel szülői hálóvá alakult. A házunknak nincsenek alapjai - mint itt a régiek közül egynek sem – de a klíma szempontjából mégis zseniális az „egy sor tégla, egy sor vályog” technikának köszönhetően. 

 A házban két restaurátor műhely is helyet kapott. Mit jelent számodra az itthon végzett alkotómunka és mi az, ami inspirálja új ötleteidet?

 A régi lakrészünket szobrász-restaurátor férjem műtermévé alakítottuk és lett még egy tér, ami az én kis kuckóm. Ahol a foteleket öltöztetem, ahol gondolkozom, rajzolgatok, terveket szövögetek a most már kereskedelmi mennyiségű alapanyagaim és régi tárgyaim társaságában. Amikből folyton kitalálok valamit, átalakítom, hasznossá teszem őket. Tele vagyok olyan ötletekkel, amiktől még különlegesebbek lesznek a bútoraim, így azt hiszem, hogy egy adag lelkesedést is kap az, aki velem készítteti a foteljét!Az otthonunk és a bútoraim egyaránt eklektikusak, mert a változó trendek helyett ez a stílus tetszik nekem. A lakásban a sok kis lámpa meleg fénye, a textilek színei és puha tapintása, a színes poharakon vándorló napfény, a nyugalmat adó illatok: ezek a fontos részletek inspirálnak a munkámban is!



Kiknek ajánlod az általad felújított bútorokat? Lehet-e tudni, hogy milyen személyiségekhez kerülnek a megvásárolt fotelok?

A foteljeim nem illenek mindenkihez. Az a tapasztalatom, hogy csak színes, egyedi ötletekre nyitott egyéniségeknek valók. Azoknak, akik meg akarnak őrizni valamit a régi világból: a nagymamánál, nagypapánál töltött hangulatból, ugyanakkor hozzá szeretnék adni a saját maguk stílusát, ízlését is. Illetve azoknak, akik nem egy sorozatgyártott bútordarabra vágynak, hanem valami olyasmire, aminek a tervezésében ők maguk is részt vehetnek, ami megalkuvás nélkül a sajátjuk. Az eddigi munkáim igazán különleges emberekhez kerültek, legtöbbjükkel ma is tartjuk a kapcsolatot. Örülök, hogy megismerhettem őket és álomfoteljeim otthonra találtak náluk.




Vizitkártya cikkem a www.alkotoenergia.hu online magazinban jelent meg. Egyedi felújított fotelek:
www.fotelom.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése