2021. júl. 27.

Kilátás a Belső tóra

 A kivételesen szép helyszínen álló, de alapos átalakításra szoruló retró épület igazi kihívásként szolgált az Ybl-díjas építésszel együtt gondolkodó tulajdonos számára. Háznézőben Sonjánál, akinek művészetmenedzseri szemlélete, értékőrző látásmódja és végtelen kitartása révén született meg ez az időtlen, tájba illő otthon. 


-„Vidékre költözésünk során olyan házat kerestünk, ami természet-közeli, de jó az infrastruktúra, állandó lakók élnek a környéken és biztonságos. Fontos szempont volt, hogy legyen egy teljesen külön lakrész, ahova a már felnőtt gyerekeink - akár hosszabb időre is - le tudnak jönni Budapestről, valamint, hogy Balatonfüred közel legyen, mert édesanyám ott él
„– mesél a házkeresés motivációjáról vendéglátónk, aki végül ebben a kétszintes házban, a tihanyi Belső-tó fölött talált rá a minden szempontból ideális otthonra. Azonban az épület tájjellegű hangulatának megőrzéséhez és az új arculat kialakításhoz szakmai segítségre volt szükség. Megoldásért kiáltott a hetvenes évek tipikus aszimmetrikus homlokzata, ugyanakkor a ház jobb oldalát borító jellegzetes szürkésbarna terméskő és a piros tetőcserép megőrzése, a tihanyi építési szabályzat szerint. 


A tervezésre felkért Tomay Tamás építésszel még akkor került baráti kapcsolatba a család, amikor budai házukat tervezte, később Sonja munkahelyén, a budai B32 Galériában együtt rendezték az építész egyéni kiállítását. A neves szakember egyik mondása szerint:  "egy épület nem lehet jó, ha nem illik a környezetébe". Sajnos ez a terve volt életében az utolsók egyike, de törekvése - számos balatoni munkája mellett- itt is teljesült. Az újjászületett ház úgy illik az autentikus faluképbe, hogy közben arányosan modern formát mutat.



 

A közel fél évig tartó felújításhoz igyekezett helyi mestereket találni a távmunkában dolgozó, a munkákat felügyelő háziasszony. Így a tervezett homlokzati ráépítést a szakmájához értő, nagy tapasztattal rendelkező balatonfüredi kőművesmester és egy balatonszőlősi asztalos-üzem csapata valósította meg. 




A kertet a balatonfüredi
 Reitner Ferenc kertészmérnök-borász tervezte és kivitelezte, míg a család budai otthonából érkezett antik bútorok felújítását Sonja a saját testvérére, Seffer Ákos restaurátorra bízta. A lakótér felét adó tágas nappali- konyha- étkezőben a kedvenc antik bútorai mellett számos egyedi alkotást, művészbarátok munkáit, sikeres kiállítások és aukciók tárgyi emlékeit - köztük Szikora Tamás kortárs művész festményét – őrzi a ház. Az antik és modern kényes egyensúlyát egyrészt a jól kiválasztott burkolatok, a visszafogott méretű elemes konyha és helyhez szabott beépített szekrények adják, másrészt szépen karbantartott barokk és empire bútorok. A kérdésre – miszerint sikerült-e igazi otthonra találni e Balaton parti házban - már a panorámás erkélyen válaszol a ház asszonya:





-„Csodás ezen a környéken élni, kirándulni, biciklizni és persze strandolni, úszni is. Felnőtt gyerekeink is szívesen jönnek, így a nyarainkat meghatározza majd Tihany. Szeretném, ha a  kertet is lassan átvennénk a kertészektől, mert nagyon jó kikapcsolódás benne a munka és, ha felnőnek a fák, s szépen összenőnek a növények, jó lesz tudni, hogy nekünk is részünk volt mindebben.”


Házvizitáló cikkem a májusi A mi Otthonunk magazinban jelent meg nyomtatásban. Kövesd a Vizitkártya face oldalát és tarts velem a következő otthonkalandra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése