2023. nov. 9.

Az anyag, mint kihívás

 Sokoldalú vendéglátónk igazi redesign szemléletű művész. Alkotásait és használati tárgyait olyan természetes, újrahasznosuló anyagokból tervezi, melyek nem terhelik feleslegesen a bolygót, másokat is kreativitásra sarkallnak és ezt a szemléletet erősítik a befogadó fogyasztókban.  Várszegi Kata textil-designerrel az otthonában, egy újjáélesztett bauhaus házban beszélgettem.Honnan ered a művészi véna, melyet megörököltél, tovább fejlesztettél és ma is tökéletesítesz?

Édesapám a Vígszínház hangmérnöke volt, rendkívül kifinomult ízléssel rendelkezett. Anyai ágon a nagyanyám mesterszabó, de a női felmenőim szinte mind gyönyörűen kézimunkáztak. Soha nem is volt kérdés, hogy milyen pályát választok. Vayer Tamás díszlettervező asszisztensenként kezdtem a művészi tanulmányaimat. Rengeteg tanulásban és tapasztalásban volt részem az életemnek abban az időszakában, színház, vizualitás és az élet más területein is. A MOME textiltervező szakán ugyanúgy otthon éreztem magam, mint külföldi ösztöndíjasként. Az önálló alkotói munka aztán egy folyamatos önfejlesztő tanulással egyenlő, ma már mindenkiben látom a tanítót és még mindig diák vagyok. Hiszem, hogy mindenkinek saját magát kell ki- és összeforrasztania.

Mit jelent neked a szabad alkotás, a tanítás, vagy épp a megrendelésekhez való alkalmazkodás?

Olyan tárgyakat tervezek, amik az általam képviselt értékrendet tükrözik. Ha valaki ehhez tud kapcsolódni, szívesen viseli az általam készített ékszereket, táskákat, jelmezeket. Vallom, hogy egy ismert anyag is lehet kihívás, ha más „kontextusba” kerül. A színházi munkáim is izgalmasak és mindig nagy örömmel veszek részt bennük. Elkötelezett vagyok a művészetre való nevelés tekintetében is, nagyon szeretek tanítani. Azt hiszem ebben élem ki igazán a társadalmi felelősségvállalásomat. Legyen az alkotói, vagy tanítói szerepkör, mindkettőn keresztül nagyszerűen lehet kapcsolódni egymáshoz és azt hiszem, ez nagyon fontos szempont.
Melyek a legutóbbi művészeti projektek, amiben aktív szerepet vállaltál?

Alkotóként idén részt vettem a „Startvonal” csoportos képzőművészeti tárlaton, a Bondoró fesztivál kézművesei között, valamint a „Tájtéka” Balatonfelvidéket fejlesztő programjában, nyitott műtermeként. Szeptember végén egy Balatonalmádi történelmi séta keretében hozzám, a „Gombolygató Kert” nevű kreatív térbe is betérhettek a látogatók. A műtermem tavasztól- őszig kis létszámú alkotói workshopokkal várja a látogatókat. Művészi arculatomhoz tartozóan egész évben jógát is tanítok, sőt szeptembertől drámapedagógiát is tanulok.

Mikor találtál rá jelenlegi otthonodra és miért pont Balatonalmádi, ahol élsz?

Régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy a budapesti nyüzsgést magam mögött hagyva a Balaton partra költözzem. 2016-ban vásároltam a házat, azóta is ez az otthonunk, hisz nagyon inspirálónak érzem ezt csodás környezetet. Az 1967-ben épült, stílusát tekintve magyarországi késő modern Bauhaus épület nyaralónak épült. Az öreghegy lábánál egy szűk kis utcában a kert végében az erdővel azonnal elvarázsolt. A költözés évében készítettem is egy ruhakollekciót egyedi szitázott mintákkal, ami a tóparti élet szépségét hirdette. A családom egyik része a Balaton felvidékről, a másik fele Zala megyéből származik, így itt Balatonalmádiban fonódtak össze a családi szálak, ahol a gyerekkorom nagy részét is töltöttem.


Mi volt az épület felújításának folyamata és mit jelent számodra az otthonod?

A ház rémes állapotban volt: az eldeformálódott nyílászárók, a hiányos parketta, az omladozó falak elkeserítő látványt nyújtottak… Mégis úgy éreztem, ez a mi házunk és belevágtam a projektbe. A belső terek tagolását, a ház kert felőli újjáépítését én tervezetem, sőt a kivitelezésnek egy részében örömmel kivettem a részem.  A tereprendezés és a hátsó kert támfallal történő szintezése volt a legutóbbi és egyben legnehezebb vállalásom. A stílusában megújult házban kifejeződik az alkotói arculatom, itt van a műtermem is. Kényelmes és harmonikus otthont jelent a családomnak, két gyermekemnek. A házzal együtt én is alakultam, változtam: a kívülről áradó nyugalom fokozatosan belsővé vált!

A cikk az Alkotó Energia online magazinban jelent meg 2023 októberében. Kövesd a Vizitkártya felületeit, hogy ne maradj le a következő otthonsztoriról!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése