2024. máj. 21.

A káptalani konstans villa

A helyi vöröskőből 1933-ban épült Polniczky-villát annó saját gyermekeire – Annára és Lipótra – íratta a családfő. Majd közel száz év elteltével, a szebb napokat látott épület az idős Anci nénitől a legjobb kezekbe került, a sokoldalú iparművész - mérnök házaspár személyében. Seller Orsolya textilművész-tulajdonossal beszélgettünk eklektikus villájuk kertjében.



Régóta a Balaton szerelmesei vagytok. Miként lett tiétek a villa, melyről a helyi értéktár is őriz dokumentumokat?

Káptalanfüred egy szerencsés és egyben csodálatos találkozás. A férjem, Balázs családjának volt ott egy háza, ahol a nyarakat töltöttük a gyerekekkel. Akkor még nem tudtuk, mennyire fantasztikus tud lenni télen is a Balaton.

Ez a pompás kis villa nyolc éve lett a miénk. Futás közben láttam meg az eladó táblát, azonnal felhívtam a számot, és egy hét múlva aláírtuk a szerződést. Bontandónak ítélték a házat, és valóban nem volt túl jó állapotban, de megmentettük. Családilag dolgoztunk rajta, mesteremberek nélkül, pedig még a falakat is össze kellett húzni egy speciális technikával, mert kifelé dőltek.

 



 
Az értékmentő felújítást nem csak megterveztétek, de magatok kiviteleztétek. Melyek a kedvenc redesign megoldásaitok a házban, valamint a kertben kialakított „Contans Random Cafe” intézményben?

A belső falak közül sokat kibontottunk, áthelyeztünk nyílászárókat, a régi sufni helyére egy vasúti talpfából épült teraszt épített Balázs a gyerekekkel. Így a konyhából csak egy pár lépés és a kertben tudunk reggelizni. Persze a nappalit egybenyitottuk az akkor még egészen aprócska konyhával. Tulajdonképpen semmit nem dobtunk ki, szinte minden régi bútor és tárgy új külsőt kapott, a családdal és a barátainkkal együtt festegettünk, kárpitoztunk.

A konyhapult például a régi fal tetejére épült. A pincében talált fiókos szekrényke lett a tálalónk, aminek minden darabját újra kellett faragni. A fészer gerendáiból franciaágy készült. Kézi fúrógépből olvasólámpa alakult.

A kert alsó részén tavaly épült kávézóban szintén arra törekedtünk, hogy a meglévő anyagainknak és tárgyainknak adjunk új életet. Az építéshez is csak bontott gerendákat és téglákat használtunk. A szemben lévő villa bontásából kapott ablakból lett az egyik fal, egy UAZ lökhárítójából a pult eleje. A pohártartó forrasztott réz vízvezeték csövekből állt össze.




Sokan ismerhetik munkásságod az egyedi öltözéket képviselő „Barackruha” divatmárkád kapcsán. Honnan ered a művészi vénád?

A textilekhez való vonzódásom velem született. Már egész kicsi koromtól hímeztem, kötöttem, horgoltam. Nagymamánk mozgott otthonosan ebben a világban, valószínűleg tőle ragadt ránk e képesség a testvéremmel, aki a jelmezek világába keveredett.

Az egyetem befejezése után a barátnőmmel azonnal megnyertünk egy pályázatot, aminek köszönhetően létrejött a saját ruhamárkánk. Egyedi darabokat készítettünk, megrendelésre is dolgoztunk és majdnem húsz évig tudtuk üzemeltetni a kis boltunkat. Hihetetlen és hősies időszak volt a gyerekek mellett mindezt végig csinálni. Mind a négy gyerek jó sok időt töltött a szabászasztalon a hordozóban, amíg terveztünk, szabtunk, varrtunk.




Változatos művészi utadat járva melyik irány és anyag a mostani kedvenced? Miképp hozod össze a szabad alkotást és a nagycsaláddal járó feladatokat?

A tervezést végül a tanítás kedvéért hagytam abba. Nagyon felemelő volt a lehetőség, hogy gyerekeknek taníthatok textilekkel kapcsolatos technikákat, így azzal foglalkozhatok, amit a legjobban szeretek csinálni és ez talán másoknak is ad valamit.

Közben foglalkoztam kicsit a bábok világával, műanyag szálakból kialakított struktúrákkal kísérleteztem. Mostanában leginkább a 3D nyomtatás ruházati felhasználásán dolgozom.

Most, hogy már nem tanítok és a gyerekeim is egyre nagyobbak teljes lendülettel vethetem bele magam otthonteremtő tárgyak létrehozásába és az új hobbim a vendéglátás komolyabb megismerésébe.




Mit ad nektek ez a tóparti második otthon, ami a nagy sikerű kerti kávézó révén egy nyitott birtok is egyben?

Ez a balatoni ház az életünk szerves része lett. A kert a maga gondozatlanságában tökéletes, a  fák és a rajtuk élő állatok olyan különleges gyógyító energiát sugároznak, hogy már nem tudjuk elképzelni az életet nélküle. Minden erőnkkel azon dolgozunk ezzel a szép nagy családdal és a barátainkkal, hogy minél jobban megtartsuk az eredeti állapotából azt, ami megtartható…  Hogy még jó sokáig tudja ezt az örömet okozni nekünk és a villa nyári bérlőinek. Sőt, a kerti kávézóba érkező vendégek is ízelítőt kaphatnak ebből a békebeli, balatoni hangulatból.




Vizitkártya cikkem az Alkotó Energia portálon jelent meg 2024 tavaszán! www.alkotoenergia.hu 

Orsiék kerti kávézója: „Constans Random Cafe” Káptalanfüred, Petőfi tér 7.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100093692383911

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése