Kéglik

Lakásbemutató riportjaim magyar lakberendezési magazinokban.
(Lakáskultúra, Otthon, Széplak, Interieur, Ökoházak, Otthon&kert, Otthonok&megoldások magazinok) Az újabb cikkeket a blog "helyszínelő" felületén és a www.issuu.com/vizitkartya oldalon találod!


Folyamatos kerülnek fel új cikkek, érdemes visszatérni!


2016


Vidám kis retró BudánSaját családi otthonuk berendezése mellett a szomszédos, lehasznált kislakás átalakítására is vállalkozott Judit. A kizárólag saját ötletekből és látványos megoldásokból álló, ám szerény költségvetésű projektet három gyermeke is aktívan végig asszisztálta. (Otthon&kert, 2016. szeptember) Paplakból nyaralóA Balatonfüred központjában megbújó épület még 1816-ban épült, mint a fazsindelyes „kerek templom” elődjéhez tartozó lelkészlak. A helyszínt – mely a tihanyi apátság birtokainak része volt - a levéltári jegyzeteken kívül egy 1878-ban megjelent balatoni útikönyv is dokumentálja. (A mi otthonunk, 2016. szeptember) Rusztikus redizájn
A nógrádi falucska tornácos vályogházát már nem először alakítja át a benne élő keramikusművész, Bély Ágnes. S ahogy saját receptúrája színes mázait, úgy lakberendezési ötleteit is az ösztönös praktikum és a merész kísérletező kedv vezérli. (Otthon&kert, 2016. augusztus)


Manók laknak a galérián


Egykori első közös fészküket hangolták át sok színnel és még több ötlettel bohém vendéglakássá Bubutímár Éva keramikus és párja, hogy vissza-visszaszökvén a békés falusi életükből, élvezhessék a pesti belváros pezsgő forgatagát. (Otthon&kert, 2016. május)2015

Kismalac karácsonyra Már december elején elkezdődik az adventi készülődés a hattagú család otthonában, ahol nemcsak a finom süteményekért, de a saját gyártású dekorációkért is a sokoldalú édesanya, Zelenka Beatrix a felelős. Idén legújabb háziállatuk, egy törpemalac is velük karácsonyozik. (Otthon&kert 2o15.12.) 


A meglepetések háza Egyetlen falikút jelentette a komfortot a romos épületben, amikor a régi bútorok felújításán edződött tulajdonos hozzákezdett a renováláshoz. Ma már kamasz gyermekei is beleszerettek az öreg veszprémi házba, mely különös meglepetést is tartogatott a család számára. (Otthon&kert 2o15.11.) 


Régi panzió új fényben Látogatás a nagy múltú, patinás villába, mely igazi családi összefogással nyert megújult külsőt. S ahol a decensen modern enteriőrök és a játékosan retró részletek egyaránt passzolnak a százéves nyaraló, a Villa Millenium hangulatához. (Otthon&kert 2o15.o9.) Kamatláb és diós kuglóf Nyári mese a két közgazdászról, akik az excel táblákba rendezett világot maguk mögött hagyva valódi életüket építik a tóparti öreg házban, a Villa Manorban. Mert a saját gyerkőcök, gyümölcsfák, lábaskádak és vacsoravendégek többet érnek bármely extraprofitnál…(A mi otthonunk 2o15.o8) 


Nagyvárosból vidékreA fővárosban töltött évek után egy vidéki portán talált otthonra Krisztina és Tibor. Felújított parasztházuk hangulata a boldog gyermekkort, a házhoz toldott tornác a zalai szülőfalu emlékét idézi. (Otthon&kert 2o15.o4) 


Lakberendezés érzésből A budai Várnegyed nagy múltú klaszszicista házában, egy nagypolgári lakás keretei között egyedi hangulatú, látványos otthont teremtett magának az öttagú család. Mihalik Juditnál jártam. Otthon&kert 2o15.o2) 


2014

A kortalan százéves

(Széplak)
A fiatal építész házaspár és a koros épület találkozásának a legnagyobb nyertese három kisgyerek és egy boldog eb. Valamint a lelkes lokálpatrióta klub, amely a pincében szerveződik.


Angol pajta a magyar tájon

(Otthon és kert)A szigetországban méltán közkedvelt, modern stílusban felújított ódon pajtaépületek ihlették az angol–magyar házaspárt, amikor a Hévíz melletti vidéken új otthonuk építésébe kezdtek.


Olaszrizling currys csirkével

(Széplak)Rendhagyó vacsora az öreg kúriában, amely az új lakók jóvoltából legszebb virágkorát éli. Ahol a gazda balatoni borai mellé illatos-fűszeres étkeket kínál a tarka száriban surranó háziasszony.


Személyes díszletek

(Széplak)A szenvedéllyel felújított ódon parasztház a második otthonunk, sőt igazi búvóhelyünk is lehet. Vagy egy szubjektív hangulatú élményraktár, ami a világlátott filmes látványtervező házigazda életébôl, utazásaiból és emlékezetes munkáiból született.


Színekkel bélelve

(Széplak)Saját kertjének virágaiból nyer ihletet az iparmûvész, miközben színpompás textiljeit megtervezi. Így akár saját lakásába, akár más enteriôrbe kerülnek a míves portékák, a természet ezernyi árnyalatát viszik magukkal.


2013 

A megszépült testvér 
(Kert és Otthon) A példásan felújított kisnemesi portán a belsőépítész tulajdonos filmekbe illő látványvilágot álmodott meg, miközben minden értéket megóvott, ami a régmúltból itt maradt.


Egy hajóban Katuskával
(Széplak)Hazai berkekben épphogy csak vitorlát bontott, ám idén tavasszal már a nemzetközi vizekre is kihajózik egy kis magyar vállalkozás. Mi most a „dokkba” látogatunk, hogy megismerjük Katuskát – egy menedzser vénájú dizájner anyuka saját márkáját – amely jóval több, mint néhány gyerekjáték. 


Lucile ládája 
(Széplak) Négy hónapja dolgozik míves dobozkáján a kanadai származású hölgy, aki szerint mindenkiben ott él a mûvészi önkifejezés képessége, s erre saját sorsa a példa. A gyerekpszichológusból lett intarziaművészt dél-provence-i otthonában látogattuk meg.


Mesebeli vakáció 
(Kert és Otthon) Egy eldugott zalai falucskában álló házban színes történetek kanyarognak a falakon. Aki nem hiszi, járjon utána!


Messze gurul a Marbushka 
(Széplak) Egy magyar kislány szobájából a világ túlsó végére is eljutott a színes üveggolyóról elnevezett manufaktúra hire. A Marbushka hazai játékmárka alkotóinak szépséges otthonában jártunk. 2012 

A kínai lány és az Édes élet 
(Széplak)Képek egy nagyvonalú otthonról, ahol a mûtárgyak és a köréjük rendezett bútorok békebeli szimbiózisban élnek. Egy budai lakás, amelyben kínai lánnyal, magyar „színesővel” és az olasz „édes élettel” is találkozhatunk. Szieszta a szőlőhegyen 
(Kert és Otthon) A nagyváros zaja elől a Balaton-felvidéki egykori présházban lelt menedékre a fiatal pár, akiknek szenvedélyük az értékmentés.


Szobrokkal körülvéve
(Kert és otthon) A százötven éves parasztházban a bőrbútorok, a kerámia­ kályhák, a belsőépítészeti megoldások, sőt, még a kerti szoborpark darabjai is egytől egyig saját alkotások. Dienes Attila szobrászművész otthonában jártunk...


Zongora az istállóban
(Széplak)A néhai gaztenger helyén régi pompájában áll az egykori kisnemesi birtok, aminek istállójából ma zongoraszó hallatszik. Magyarok és németek találkoznak itt, ahogy azokon a legendás hatvanas-hetvenes évekbeli balatoni nyarakon. A Németországból hazalátogató Reith házaspár kisdörgicsei birtokára látogattunk. Elővarázsolt régi szépségek
(Lakáskultúra) Mire az összes rút burkolatot lehántották róla, már a szívükhöz nőtt. Nem adták ki – ahogy azt eredetileg tervezték –, inkább beköltöztek ők maguk. Autentikus szépségét, természetes praktikumát felismerve a vidéki ház ma már az építész második otthona, melyet kora tavasztól késő őszig élvez az egész család. Reprodukált szépség 
(Széplak)Egy ingatlan piaci értékét megnöveli a történet, amelyben ugyan az események és a szereplők már a múltba vesztek rég, de emlékük valamily rejtélyes módon mindmáig körüllengi a jelent. Pontosan ezt éreztem a házban, amelyben szinte kézzel foghatóan képviseli magát a kellem. Kortársak a kandalló körül 
(Lakáskultúra) Az elegáns családi házban a borongós télvégi zimankó könnyen túlélhető. Szépséges kályháik felmelegítik, kortárs festményeik gyönyörködtetik a benne élőket nap mint nap. S mikor életmódjukká vált munkájukból hazatérnek, testük-lelkük harmóniát talál saját otthonukban. 


2011

Hófehérke Budán
(Lakáskultúra)Hófehérke újra szingli. A fővárosba költözvén elegáns és fiatalos belbudai leánylakását az angol designer, Catherine Dickens segitségével rendezte be.


Piros képek szürkében
(Széplak)Holland lakások hűvös enteriőrjeit tüzes-színes kollázsaival hangolja több fokkal melegebbre a magyar festônô, Hegedűs B. Piros.


2010

Adaptált kényelem
(Lakáskultúra)A pasztellkék árnyalatokban úszó polgári lakásban modern és antikolt bútorkompozíciókkal és míves kiegészítőkkel operált Catherine Dickens magyar jobbkeze, Juhász Ágnes lakberendező.Fordítóház Füreden
(Széplak)Egy huszadik századi író otthona a magyar irodalmi élet inspiratív találkozóhelyeként működött egykoron. Az enyészet évei után, egy kortárs író állhatatossága folytán ismét irodalmi művek születnek a megújult épületben.


Für Alíz
(Lakáskultúra)Krisztina gömbölyödő pocakkal fogad új lakásukban. Épp jó az időzítés, mert lassan elkészül minden, mire első gyermekük megérkezik...


Ház a völgyben
(Lakáskultúra)Istállóból nyaraló. Pécsi Erika kapolcsi építész elragadó munkája a Művészetek Völgyében.


Levendulaillatú álmok
(Lakáskultúra)Catherine Dickens angol designer mesebeli otthona a vidéki Magyarországon.


Tárgyak jönnek, mennek
(Széplak)Csendes nyári délután egy néprajzot kedvelô városlakó második otthonában.

☛ A cikk teljes szövege, képei itt találhatók

Templomtornyok árnyékában
(Széplak)A vendég már a küszöböt átlépve teljesen elvarázsolódik, és rövidesen abban sem biztos, hogy pontosan melyik évszázadban jár.

☛ A cikk teljes szövege, képei itt találhatók
2009

A család kicsi kincse
(Lakáskultúra)A babakocsi vásárlás és az ultrahangos fényképek értelmezése között rádöbbenünk, hogy ideje váltani. Élettereinket újragondolni, a kis jövevényre való tekintettel. Lakberendező: Mogyorósi Diana


Belvárosi pipacsok
(Lakáskultúra)Az elénk táruló miliő sikeresen dacol a pesti city nyüzsgő forgatagával és leginkább egy időtlen vidéki otthonra emlékeztet. Catherine Dickens munkája. Fotók: Imre Barna


Diana vadászata
(Lakáskultúra)A jó lakberendező képes az egész várost felforgatni a megfelelő bútorokért, a legszebb lámpákért vagy tapétákért. Kitartóan vadászik, míg össze nem áll a látvány, melyet precíz rajzain már felvázolt megrendelőjének. Mogyorósi Diána lakberendezése.


Lakás toldalékkal
(Lakáskultúra)Ha kicsi az otthonod, told meg egy lépéssel – módosult kissé a mondás, hogy az öttagú család apraja-nagyja végre kinyújtózhasson szobáikban. Fias Erzsébet lakberendező otthona.


Megfestett lakás
(Lakáskultúra)Izgalmas egybeesés, amikor a lakásunk nem csupán otthon, hanem szárnyaló kreativitásunk terepe. Ilyenkor a régóta dédelgetett ötletek dupla sikerélményt hoznak. Lakberendező - dekorfestő: Anithadesign


Színesen álmodni
(Lakáskultúra)

S bár a lakásfelújításokban rövid idő alatt óriási rutint szereztek, első közös otthonuk berendezése különös izgalommal töltötte el őket. Juhász Ágnes lakberendezése.


Végtelen történet


Míg egyesek rettegnek az építkezés hercehurcáitól, addig kreatív vendéglátóink több évtizednyi lakásfelújítás után sem fogynak ki az ötletekbôl. Így a kertvárosi épület a folyamatos átalakítás helyszíne, és nincs is olyan zuga, ami ne változott volna az eredeti állapothoz képest.


2008A természetesség geometriája
(Interieur)Gyermeki kíváncsisággal és lelkesedéssel kell Gulyás Judit szőnyegeiről írni, hiszen nemes egyszerűségük határtalan képzetek előtt nyitja meg az utat...


Mese a mese utcábólTörténet arról, hogy nem négyzetméterben mérjük a boldogságot...


Pesti tetők felett
(Interieur)Budapest belváro­sában érdemes fel­felé nézve sétálni, és nemcsak a műemlékhomlokzatok miatt... Egy új építészeti játéktér, a pesti utcák feletti tetőtéri loftok lát­ványa is megér egy alapos szemlélődést...


2007


2006

Bontottból építve
(Ökoházak)Gondolatok, ötletek a bontott tégla felhasználásához...


Egy keramikus otthona
(Ökoházak)Milyen lehet, ha valaki a mindennapjait saját munkái között tölti? Erre kerestük a választ Vid Katalin keramikus otthonában, ahol az ünnepi asztalnál beszélgetünk a művésznővel.


Ritmusváltás fénytöréssel
(Otthon)A lakás finom, játékos, érzéki, hívogató – egy nő vágyai szerint... A lakás átgondolt, precíz, logikus, titkokkal teli – egy férfi tervei szerint. Közös, jókedvű alkotás eredménye. A szokványos keretek között zárt terekkel elképzelt lakótelepi jellegű ötven négyzetméterből egy páratlan térélménnyel bíró otthont alakított ki megbízó és belsőépítész.


Tudatosan tervezett terek
(Interieur)


Lehet, hogy véglegesnek szánt otthonunk kialakításához át kell élnünk hosszú éveket, évtizedeket és meg kell érjünk személyiségünkben is? Tapasztalatokat kell gyűjteni, meg kell ismerni magunkat és a világot, hogy az eredmény végül minket igazoljon és rólunk szóljon? Alighanem így lehet, legalábbis erről szól az alábbi történet...

1 megjegyzés:

  1. Jó, hogy ötlettel és kicsi kézügyességgel csodát lehet alkotni.

    VálaszTörlés