Vizitkártyák

A Lakáskultúra magazinban 2006-ban indult Vizitkártya rovatom cikkei. Alternatívák az életre, látogatások alkotó embereknél. 
A cikkeket a megjelenés éve és a cím szerint találjátok. 
2015 -től a rovat nyomtatott változata a Széplak magazinban található!
A rovat 2020-tól az Alkotó Energia online magazinba költözött.

A feltöltés folyamatos, várunk vissza!


2022 (az év cikkeit a "helyszínelő" felületen és az www.issuu.com/vizitkartya oldalon találod)
2021 (az év cikkeit a "helyszínelő" felületen találod)
2020 (az év cikkeit a "helyszínelő" felületen találod)

                                   2019

Otthon a villábanAmikor az egykor szebb időket megért, majd pusztulásnak indult balatoni villaépület a Finnországból hazatért magyar képzőművész kezébe került, második virágkor köszöntött a házra. De az utóbbi húsz év építési naplója Szalai Sándor és Rita közös életében is emlékezetes fejezet.


 
,,Kisemmizett’’anyagok galériája A csopaki lankák szőlőtőkéi között találtak rá a kúriára, ami otthonuk és műtermük is lett egyszerre. Majd hamarosan ismerős és ismeretlen barátok, művészek, alkotók gyűltek a szobányi kis galéria köré, a hangulatos megnyitókra. Mindnyájan saját útjukat járják, akár maguk a házigazdák. Zámbó Attila képzőművész portáján jártunk. 


Bútoraink magánélete Tavaszi vizit a kultúrantropológusból lett bútordoktornál, akinél új köntöst kapnak a kiöregedett tárgyak. Második életük a redizájn műhelyben – egy néhai cseréppipagyárban – kezdődik, majd próbaidejüket megmentőjük otthonában töltik. Ángyán Katival csöppnyi városi kertjében beszélgetünk. 


  
2018

Kilim és hegedűVendégségben Raab Rózsa és Lakatos László patakparti házában, ahol a készítésre váró hegedűknél csak a tarka kilimek száma a nagyobb. De hogy kerül a szövőszék a kertbe és miként találnak a csodás gobelinek a hozzájuk illő bőrtáskákra? Ottó és kövei Akvarellel festi építészeti terveit, munkahelyén galériát nyit. Otthonában teszteli saját fejlesztésű köveit, melyeket, ha kell, kézzel kifarag. Hoffer Ottó, a művésztanárból lett manufaktúra tulajdonos talán a reneszánszból maradt ránk, akár egy míves, kemény sarokkő. Vidéki ház kötve-fűzve Tavaszi vizit a tóparti házban, melynek lakói online tanítják nekünk, miként lehet szépen élni. S hogy az otthonosság egy létező stílus, arról saját fészekrakásuk jól dokumentált sztorija szolgál receptként, csinos könyvbe rendezve. Krivarics Dittánál, az Otthonkommandó bloggerénél jártam. Iskola a forrásvidéken Tíz éve lett övék a kúria, amiben a rejtélyes sorsú, világszerte ismert indiai-magyar festőnő alkotott egykoron. Az ő egykori műterméből most ugyanazt a dunai panorámát csodálják a rajzórára érkező gyerekek. Csilléry Orsolya és Fenyvesi Gábor képzőművészek mesélnek kivételes otthonukról. 
2017


Felébresztett BagolyvárA szenvedélyes építész és a pusztuló épület sorsszerű találkozása, melyből nem csak történelmi értékmentés és kortárs díjeső, de egy rendhagyó turisztikai attrakció is születet a Bakony szívében. Márkus Gábor vendége voltam a zirci Bagolyvár fogadóban.A lágyság hatalmaVidéki vendégségben a textiltervező ódon birtokán, ahol puha kelmék, csodás kézimunkák között a télre és legszebb ünnepeinkre hangolódunk. De mi a közös kód egy csinos női táskán és a parlament bársonyfüggönyén? Káli Bettyt kérdezem a rusztikus vidéki birtok varázsáról.Dóra zöld szobáiNyárzáró vizit a lakberendező kertjében, amely egy merész álom nyomán született és ma már szebb, mint a filmekben. Igazi rejtelmeit csak gazdája ismeri, de kapuja olykor kitárul a kíváncsiak előtt is... Uliczki Dóra kerttervező, többszörösen díjnyertes privát paradicsomában vizitáltam.Ketten a varázskertbenPiliscsaba kertvárosában, egy jól kitalált vadregényes kertben, egymástól néhány lépésre lakik a két szomszéd. Munkájuk, otthonuk, életük különbözik, de vágyaik, érzékeik hasonlónak tűnnek… Egymásra néző ablakaikból egyformán látják szépnek a hajnalban ébredező ligetet és az estére összetalálkozó tarka gyapjúszálakat. Toll Tünde és Kolozsvári Zita kerti meséje közel hozza a tavaszt nekünk! Család a Majorban
Lazulós nyári vizit az újjáéledt majorban, ahol az esti mozizáshoz házi sütemény is jár. Ahol képzőművész főzi az ebédet, melyhez a spenót négy kisgyerek kertjéből érkezik. Valami elindult Budaörsön, ahol az építészek kávéforradalmat hirdettek… Gerzsenyi Andrásnál jártam, aki a budaörsi Zichy birtok néhai istállójában nyitotta meg kávézóját. 
Luca szobájaTavaszi kirándulás a vadregényes Szigetközben, ahol egy családfő nem vágyott többre, csak némi nyugalomra egy falu legszélén. Most, tizenöt évvel, három gyerekkel, néhány aranyhallal és egy birtoknyi tennivalóval a vállán úgy látszik, egyre közelebb kerül saját álmaihoz. Csőrés Balázs fogadójában vizitáltam, Feketeerdőn. 2016


Csobbanás a háromdébe


Cseppek, pikkelyek, hullámok, áramlások. Emlékeink a víz mélyéről… Meixner Etelka porcelánművész térhatású ideái, melyek lassú víz módjára elindultak a messzi partok felé. De mit szól ehhez Városlőd leglustább macskája? 

A cikk teljes szövege hamarosan elérhető, addig is olvasd el a hozzá tartozó blogposztot ITT.


Hegessz nekem nyulat, Nagyi!Nyári vizit a kertben, ahol az unokák vasat is kapnak a mese mellé. Nagymamájuk kemény kézzel bánik a rozsdával, mialatt kisül a kuglóf és megköt a beton. Bódi Erzsébet fémszobrász portáján jártunk, ahol a legjobb ötletek a fotelben születnek.


Hagyom, hogy meséljenŐszi vizit a vidéki házban, ahol a konyhában és a műteremben finom történetek születnek naponta. S ahogy a kocsonyából ízes fabulát forral, az öreg épület szobáiba is mesés miliőt kanyarít a háziasszony, Szegedi Kata illusztrátor.Hétköznapi galaxisainkAmikor a tanárnő hazatér és háziasszony szerepre vált, konyhájában megélénkül az élet. Virágzó eperindák kanyarognak, apró bolygók születnek a ceruzája alatt, miközben a családnak elkészül az ebéd, és néhányan kettest kapnak a matekdolgozatra. Nagy Judit grafikusnál jártunk. 


Edina koszorúiA hétköznapok angyalai az év végén sem pihennek, sőt... Feldíszített otthonnal, édes süteményillattal, válogatott praktikákkal erősítik az ünnepre hangolódást. Míg a család alszik, egyesek közülük még koszorút is fonnak a pincében, ahogy Somogyi Edina teszi. 

A cikk teljes szövege, képei itt találhatók
Olvasd el a cikkről szóló blogposztot is! 

Kertünk csodás lényei


Amikor robban a tavasz, a szobrásznő szép házában sűrűsödnek a virágcsokrok és kertjét ellepik kedvenc állatai. Törékeny hártyásszárnyúak, céltudatos páncélosok, fékezhetetlen patások és védelmező agyarasok. Egy érzékeny nő, Nagy Ágnes szobrászművész képzeletének eleven állatkertje.

Olvasd el a cikkről szóló blogposztot is!


2015

Virágok, selyemszálon Megpihenni a selymes réten, hanyatt dőlni a gondtalanság tarka virágai között, mézillatban meditálni – ki ne vágyna e kedvenc nyári időtöltése? Élnek köztünk olyanok, akik bárhol, bármikor képesek maguk köré festeni az áhított állapotot. Elég hozzá néhány szín, ecset és a gyermekkorból megőrzött álmodozás képessége. Rácz Zita selyemfestőnél vizitáltam.  


Történet, szépen keretezveŐszi vendégségben a százéves épület száz festménye között, amelyek épp oly színes keretet adnak az itt lakó család életének, ahogy ők keretezik gondosan a hozzájuk betérő művészek remekeit. Mert a jó dolgok mindig a garázsban kezdődnek. Nagy Sándor és Musza Györgyi vendége voltam. 


Ünnep a habcsókműhelybenKarácsonyi nosztalgiázás a két barátnő, Bardócz Éva és Jersey Dia közös műhelyében, ahol még a semmiből is csuda dolgok születnek: gyöngyös párnák,esküvői csipkeruhák, örök barátságok, közös értékrendek. 


Kortársak, kis képekbenSéta a napsütötte budai várban, ahol a bombabiztos hungarikum-szuvenírek között egy hajdani fejvadász, Koós Ágnes rendhagyó országképet árul. Galériájának kis festményei, apró üvegtárgyai, zsebkendőnyi grafikái mellé néhány tucat hazai művészi alkotást és némi kortárs életérzést is elvihet magával a turista, ingyen.


Csak a változás állandó Tavaszváró vizit a családi házban, ahol a hétköznapok ritmusát vándorló bútorok és művészi tárgyak, mesterek és tanítványok tartják mozgásban. Ami állandó, az a folytonos megújulás, amit a két művész-házigazda – Holló István és Karsai Zsófia – generál.


Lányok a lugasbanRózsaillatos nyári vizit a kertben, ahol a dolgos lányok ujjaira szürkés barázdákat fest a föld. S ahol vidéki macskák, városi agarak, hipszter rókák és cilinderes nyulak állnak modellt a grafikusművész édesanya, Megyeri Annamária legújabb rajzaihoz. A legjobb arcok közülük divatos táskákra nyomtatva futhatnak be komoly karriert. 


   
2014 

Aranylovak, papírcsipkékEgy nyári nap a birtokon, ahol az íjazó festőművész, a lovakkal suttogó mérnök és a koronás királyfiak ülik körbe a tarka papírral terített törzsi asztalt vendégeikkel. Veszely Bea lovasíjász-képzőművész portáján jártunk.


Család a könyv körülEgy sokoldalú família, ahol mindenkinek szívügye a könyv. A romantikus dédszülői ház, ahol ritka szép művek születnek az utódoktól, az utókornak. A pytheas Könyvmanufaktúra családi villájában jártunk, Dél-Budán, a rózsavölgyben. Lapozzunk bele történetükbe...


Hungarian Karibi


Mjam-majm, kérek még! – szólt a kislány, mikor papája főztjét megkóstolta, s ezzel az őszinte véleménnyel el is nevezte az ízletes családi vállalkozást. Mónika és Oszkár házában, a „Mjam” lakásétteremben jártunk, Szentendrén.


Édes falatok, kisvillával


Egy öreg épület, két álmodozó lány, sok merész ötlet, s egy egész régió élete megpezsdül. Jóízű vizit a privát kultúrházban, ahol nagykanállal eszik az életet. Krisztina és Beatrix a biatorbágyi Kisvillában vártak minket.


Kötve, oldvaMint a pamutszál a ruha ujjait, úgy köthet össze két alkotót az egymást inspiráló munka. Közös műhelyükben az egész régió művészei is otthonra találnak, hogy színes terveket szőjenek. Az Art6 műhelyében Bagdi Kata textildesigner vendégei voltunk. 


2013

Ajándékozz művészetet! A műtárgy nem szuvenír – vallja három barátnő, akik alkalmi tárlatokkal tartják izgalomban a kisvárost. Most épp egy adventi akción dolgoznak, s az ajándék-élménynek bárki részese lehet! 


Bringások a bárbanGyermekei, sőt unokái is büszkék a hölgyre, akinek bohém ötletéből mára valóságos társasági hely született. Somlyódi Zsuzsa KerékBárját már nem csak a vidéken kerekezők ismerik..."Jó helyen van ez a kocsi..." Mese a nyughatatlan kreativitásról – mint a szántásban ágaskodó pocokról –, mely egy cirkuszi utánfutóban lakik... Nyárbúcsúztató poharazgatás a diplomás porondmesterrel, aki több, mint pultos. "Otthon vagyunk... Maradnánk sokat."Kora nyári vizit a vidéki portán, úszóházak, fűkatedrálisok, lét-oszlopok és előszobán átvonuló nyájak között. Beszélgetés versekről és festményekről, a megtalált helyről és a komolyan vett hovatartozásról. Vendéglátóink Nagy Gábor és Nádas Alexandra képzőművészek.Englishman in Budapest


Ötórai tea egy angol úrnál, kivételes kincsei és filmbe illő kellékei között. Beszélgetés emlékekről és lehetőségekről egy született kreatív Duna-parti lakásában. Vendéglátónk Mark Rimmel ékszerdesigner és filmes látványtervező.


Vitrinbe zárt évszázadok 


A bécsi barokktól a szocreál retróig terjed a gyűjtemény, melynek minden darabja szorosan összefonódott az örökifjú tulajdonos életével. Mint ahogy a történelmi fürdőváros sem volna igazi e romantikus villa és antikvitás nélkül. 


2012

A leghuncutabb dörgicseiGömbölyded szőlőszemekkel, falra festett és borban lakó angyalokkal, ízekkel és illatokkal, barátokkal és művészettel, szép és okos lányokkal gyógyszereli magát a művész. Ez a bor, az élet és Ferenc filozófiája a világ romlása ellen. 


A varrókisasszony hétköznapjai Tavaszi vizit a textilművész otthonában, ahol a nagymamák foszladozó csipkéi és a tinillányok batikolt szoknyái egyformán értékesek. Vendéglátónk Szeredi Ambrus Noémi.Ebéd a világ tetején
Ínycsiklandó mediterrán lakoma, melyet egy szenvedélyes örmény doktor és párja, a párizsi balerina celebrál Provence-i otthonuk kertjében. Kell-e ennél színesebb nyári kaland az élmé- nyekre éhes magyar utazónak? Ékszerrel burkolva 
Látogatás a szenvedélyes kézművesnél, aki az ötvösséget keramikusságra, az ezüst nyakékeket aranyat érő csempékre cserélte. Szép vidéki portáján, a kis műhely ajtaján már a világhírnév kopogtat. Melengető gyapjúkendő
Csípős téli hidegben legjobb, ha a kályhazugba bújunk... Vagy legalább egy puha, színes sálba, mely míves, mint a kézzel írott pergamen. Házigazdámnál, kalapsámfák, próbababák között én is betekinthettem a gyapjú, selyem, nemez átalakulásába.Rajzolj nekem mesét, Anyu! 
Rendhagyó találkozás a grafikusművésszel, aki mellékesen három gyerek, egy róka, egy egér és még jó néhány mesehős édesanyja. Vendéglátónk Paulovkin Boglárka.Ritka, mint fehér oroszlán a nyóckerbenUrbánus mese a szürke pesti belvárosból, ahol a szmog alatt igazi kincsre bukkanhat az ember. Egy otthonos galériára, egy briliáns lakra, s benne a kivételes skandináv kultúrdiplomatára. Ari Kupsus otthonában jártam.


Szellem a házbanA Balaton-part legnagyobb műemlék kúriája ma szebb, mint valaha. Értékmentő tulajdonosai jóvoltából a hányattatott évtizedek rossz emléke lassan feledésbe merül. Vendéglátóink Pósvári Gábor és Pósvári Ildikó.Virágok a fazékban 
Történet a keramikusról, aki ráta- lált a búbánat ellenszerére. S azóta az öreg nógrádi parasztházban télen-nyáron szivárványos szirom- tengerben gázol a család.
2011

A fecskék tudják, hol jó nekünkFehérvári Zoltán festőművész százötven éves portáján jártunk, melynek gerendái tövében fecskék fészkelnek.


A megtalált zugocskaEgy kedves család mesés birtokán elfeledett, finom élményekre lel a vendég. Ez a Sárffy vendégház, s benne Sipeki Kati és Giebiszer Tamás, alias Manuart.


Bensőséges utazások


Ki érezhetné át és illusztrálhatná a világ- irodalom egyik nagy „utazójának” műveit, mint egy gyermekkora óta kalandozó magyar művész? Vízi, lég- vagy álomhajó, Szittya Gábor ismerős bármelyik fedélzetén.


Hölgy, csíkos macskákkalSzámtalan színes szerzettel él egy fedél alatt az örökifjú keramikus hölgy, Vízmathy Mária...Melengető munkaSzobától a konyháig, a mosdón át a teraszig szép üvegeivel, lélekmelegítő törékeny tárgyaival veszi körül magát. Árki Bernadette üvegművész mutatja meg munkáit.


Privát Provence
Egy kis somogyi faluból üzenget a lány, aki napon- ta több ezer rajongóval társalog. Hallgatják a vidék szavát, amit blogja közvetít lelkesen. Látogatás Krisztinánál, aki lassan zsebre vágja a világot.


Redesign a szekrénybőlA ház mögötti varróműhelyében retró emlékekből trendet gyárt az angoltanárnő. Látogatás Somody Bea otthonában...


Szemezz a nemezzelBodros birkanyájak, dicső évszázadok és számtalan kultúra elférhet egy bőröndben, melyben Bobály Kata kárpitjai várnak a becsekkolásra. Állandó utazhatnékjuk van…


Vidékiélet pont huŐszi vizit a családnál, akik elhagyták a nagyvárost, de cseppet sem bánják. Új életük szépségeivel egy egész újség megtölthető, onlájn. Patrik Ida, a Vidékiélet internetes magazin ötletadója látott vendégül.


Térben van a megoldásLátogatás Hatvany Csaba, a 3D-ben gondolkodó belsőépítész modern kővárába, ahol a szalagpántok szoborrá fonódnak és fenséges a meggylikőr.


Volt egy farmja AfrikábanSzezonnyitó hétvége a nagy hegy lábánál. Öreganyád padlása, retró butik és megtalált múlt a faluvégen, Zeller Ági tanyáján.

A cikk teljes szövege, képei itt találhatók

2010

A liliomkertésznő vasárnapjaiTörténet egy kertészetről, az akácosba megálmodott káptalantóti piacról és az igazáért megvívó tájépítész tulajdonos, Harmathy Ildikóról.


Családba nem üt a mennykőCsevegés a kedélyes famílával, akik sportot űznek az újrakezdésből. A veszprémi "Óváros Antik" gazdáinál jártam. 


Falra festett égbolt és a görbülő porcelánokRendhagyó mester és tanítvány történet, melybe a megfestett illúziók, az érzelmes kerámiák, egy varázslatos otthon és egy kisgyerek is belefér.


Ha változik a táj„Most más a táj, új nyelvet keresünk” – vallja Boda Balázs és Oláh Kati palóznaki festőművész házaspár.


Kétszázéves panzió


Látogatás a vendégházba, mely egykoron a negyvennyolcas huszárok pihenője, ma a városi "dzsungelharcos" családok fogadója. Falusi turizmus ökoszemlélettel.


Lány a gyárbólKülönös gyűjteményével egy fiatal hölgy, Baracsi Kati költözött a néhai széküzembe. S a robbanásbiztos lámpák alatt az informatikusból artkraft-lakberendező, az ipari lomokból indusztriális művészet született.


Minden mindennel összefügg


Egy színes nyári vizit a belvárosi galériában, ahol a festmények közé gyakran beszivárog az magánélet. Mert a művész is úgy hiteles ha emberből van...


Üvegkavics és varázstükörKora őszi vizit a házban, mely egy folyómeder felett lebeg. Ez Borbás Dorka és Lukácsi László üvegművészek otthona.


Zöld sziget Vöröstón


Faragott bútorait a tengerentúlról is keresik, különös szobrai Európa közterein állnak. Szabó László kapuján nincsen cégér, de saját szoborparkja nyitva áll a látogatók előtt.


2009

A tűzhely melegeNehéz eldönteni, hogy a sütőben dagadó süteményekből vagy Györe Emíliának gyönyörű kályháiból árad ez az ismerős meghittség…


Álmaikban Amerika visszaintegetObjektívje előtt hollywoodi sztárok, washingtoni politikusok, chicagói polgármesterek ültek modellt. Kondor László, Amerika jegyzett fotósa mesél nekünk kalandos életéről.


Alternatívák az életrePécsi Erika belsőépítész, a menthetetlen öreg házak doktora. Zichy grófnő „utódaként” él a középkori birtokon, Csórompusztán, ahol vendége voltam.


Archaikus pizzasütésCsodaszarvasok és kiskecskék lakta kertben a föld alatt ősi kerámiák izzanak, a kemencében tészta sül két cserépégetés között. Míg a felnőttek a pincében okosodnak, a tó mellett gyerekek dagasztják az agyagot. Ha tehetnék, egész évben itt táboroznának a budafoki Kerámiaparkban.


Esték a kastélyanA ház meséje százhúsz éve kezdődött… Időutazás három hegedűre, egy nagybőgőre a Vojnovich-Huszár Villában.


Felettem a mesteremA győri belváros klasszicista házában a modern és az antik világ megérti egymást. Míg Szabó Gergely, a dizájner tanítvány a földszinten öltöget, Németh Mária a város művészeti életét egyengeti. Ha ezt Kisfaludy megérhette volna!


Flow a pajtábanAz örömteli élethez nélkülözhetetlen, kreativitásban gyökerező „áramlás-élményt”, a flow-t Istenes Emília dörgicsei parasztházának csűrjében találtuk meg, színes akvarellek, tarka selymek és esti táncra készülődő hölgyek között.


Gizella kezeiPéterfy Gizella szobrász-festőművész a nádtetős kenesei házában oly természetességgel fogadott, ahogy saját családtagjait.


Karolina süteményeNyári adoma a fiúkról, akik nagymamájuk édességeire még felnőttként is pontosan emlékeznek. S egy jó kávé mellé tányérunkra rakják naponta a gyermekkor édes ízeit. A balatonfüredi Karolina cukrászdában jártam...


Márti és a sziklavirágJakartától Terézvárosig hosszú az út… Ezerszínű festményekről, gamelán dallamokról és az első indonéz-magyar mesekönyvről Kiss Márti festőművész mesél.


Városunk, kicsibenMese a lányról, aki kitalálta, hogyan lehet zsebre rakni Magyarország legszebb városait. Gyarmati Anita parányi házai közt jártam.2008

A kályhásmester lányának esete a segéddelEckert Anikó restaurátor-iparművésszel felsőörsi otthonában beszélgettünk a kovászosuborka-érlelő nyárvégi napsütésben. A cserépkályhától indulva már egészen Mária Teréziáig jutottunk, mikor megsült a fenséges töltött padlizsán.


Emberbabák otthonai


Ünnepelt dívák, öregedő bohócok, lelkes muzsikusok, szerelmes bonvivánok, reménykedő hercegnők... Somogyi Kati babái őszinte, esendő figurák.


Emília ablakaiA hazai divat formálójából lett képzőművész mostanában festett ablakain keresztül tudósít a színek világából. A családi kúriában, régi és új képei között beszélgettünk a divatról, a nők dolgáról és az ablaknyitogatásról. Kovács Emília festőművész zuglói házában látott vendégül.


Hat gyerek hét ló és a szecesszióA balatonszőlősi tanyán gyerekek és fáradhatatlan szülők élik mindennapjaikat kutyák, lovak társaságában az apa, Koncz András által felújított régi bútorok között.


Hétköznap is karácsony


Amikor a hétköznapok meleg bordó tónusra váltanak, aranyporral megszórva… Mintha picit mindig karácsony volna, „Old Dekor” módra...


Kata, a kilim és az utazásA világlátott lány otthonában a kelet és a nyugat, a régi és a modern keveredik játszi könnyedséggel...


Leonardo és a karbonbicikli


Kadosa Kiss József képzőművésznél megtudtunk egy s mást a reneszánszról és a NASA-ról, a táncmester hegedűkről és a bonszaiokról, a szerelemről mint mozgásterápiáról…


Meditáló fűzfavesszőkJön a vízben áztatott, hántolatlan ágacska, lánykori nevén zöld fűz. Kanyarodik, csavarodik. Meghajlik Horváth Kata kosárfonó ujjai között…


Thonettmacskák a levendulásbanA néhai istállóból lett mesés műhelyben szitakötők, fecskék, és angyalok között dolgozik Surman Edit keramikus. Körötte illatos levendulamező: bögrékre, tálakra, tányérokra festve.


Ötven gigabájt a liszteszsákban


Kis angol nyelv és nagy mosoly. Vörös Jancsi hivatásos utazó szerint ennyi kell a világjáráshoz. Meg az a pár dolog, ami az útikönyvekből kimaradt...2007

Arnold szerint a világAntik bazár a néhai gépcsarnokban, barokk puttók és népi fazekak egy magyar falu holland házában. Miért telepszik le nálunk egy bolygó hollandus? Arnold tudja…


Az én HerendimSzemélyes hangulatú írás Keresztmamámról, a herendi iparművészről, aki egy élő történelemóra. Rákosiné és a Rotshield minták, Szittya Horváth Éva emlékei és porcelánjai.


Az üveghegyen innen és túl...Messze a várostól, ezeréves kupolák árnyékában él a művész, aki jól is meri az üveghegyet anélkül, hogy megmászta volna. Ő inkább arrébb hordta, mégpedig jó néhányszor, apró darabonként.

  
Fehér nők, színes manókA varázslatos házban és kertben szülők, gyerekek, szobrok és manók élnek együtt nagy békében és vibráló tarkaságban. Amikor egy nőhangszer megtalálja zenészét… Bubutímár Éva keramikusnál jártam.


Hol lakik Zöld Péter?A határtalan fantáziával megáldott képzőművész és párja különös kapcsolatban állnak a mesékkel. Műveiket ősi regék ihletik, kertjükben csodás lények születnek. Kő Boldizsár házában találkoztam a sötéten síró bagollyal.


Keresztapa, Anyuci, Rosszfiú és a többiekUtolérhetetlen bőrbútorok egy szobrászművész keze alól. Látogatás Dienes Attilánál. Egy utca, ahol az összes ház műemlék, egy udvar, ahol minden kő műtárgy...


Két művész egy malombanVendégségben Veres Éva ötvös és Veres Gábor szobrászművészeknél. Filmbéli ékszerek és angyalszárnyak a műhelyben. A malom, ahol Weöres Sándor és Ronald Reagan szóba elegyedik…

☛ A cikk teljes szövege, képei itt találhatók

Kis kosok a hegytetőnA hegy tetején él a Lány, aki madarakkal, lovakkal, nyájas macskákkal és könyvszerető manókkal vette körül magát. Agyagba gyúrt álmaira apró kosok vigyáznak. Vendéglátóm Simon Edina keramikus.

☛ A cikk teljes szövege, képei itt találhatók

Kisrécse az UnióbanAmikor egy világlátott tájépítész és a pusztuló zalai majorság egymásra találnak. Európa hírű falusi turizmus az újraálmodott Kendli major házaiban.


Látogatás az első magyar LátványtárbaVörösváry Ákos a született gyűjtő és a tapolca-diszeli, 17. századbeli malomépület sorsszerű találkozása. A gyűjtőszenvedély örökölhető…


Vörös kő, fehér bor...A háromszáz éves Balaton parti villa édeni kertjében kerubok, csodaszarvasok és nagyfenekű torzók között beszélgetek Both Gábor kőfaragó borásszal. A hűvös pincében jófajta borok érlelődnek türelmesen, míg a bátrak átevezik a nagy tavat.


2006


A Török-villa életeiA kisfiút valósággal megbabonázta az épület. Édesapja káptalanfüredi házában vendégeskedve nyaranként első dolga volt, hogy elsétáljon a tölgyerdőn át, leereszkedjen a gyümölcsösökkel, szőlőskertekkel tarkított völgybe, egészen megközelítve a nemesi kúriát, és mintha csak úgy, érdek nélkül bóklászna, begyűjtse a legújabb információkat az ott zajló eseményekről.