2019. jan. 28.

Bunkerloft : design a föld alól


Amennyire a londoni városképnek szerves részei a dizájnos szuterének, oly ismeretlen ez a lakáskategória nálunk. De vigyázat, az első fészkek már megjelentek a földszint alatt! Fazekas Ferenc ötletgazda- bútordesigner válaszol kérdéseimre és kalauzol az ódon pinceajtók mögé:



Mi ihlette az első bunkerloft lakásod kialakítását? Mennyi időt vett igénybe a tervezés-kivitelezés?
"-Valóban, mintha az emberek itthon csak a hagyományos lakástípusokban gondolkodnának, holott sok egyéb, érdekes ingatlan lehetőségét rejti egy nagyváros. Amiket bátor fantáziával, kreatívan kialakítva egyrészt munkára, közösségi eseményekre, sőt még átmeneti lakásra is alkalmassá tudunk tenni. Esetemben a nyolcvan négyzetméternyi egybefüggő belső tér volt a megnyerő szempont, amelyben aztán megalkuvás nélkül hódolhattam kedvenc stílusomnak az indusztriálnak, minden részletében. Hat hónapig tartott az egész projekt a nulláról a megvalósításig."




-Hogy fordítottad a pincehelyiség hátrányát olyan látványos előnyre, ami miatt vendégeid rögvest beleszeretnek a helybe és egyre többen kapnak kedvet ilyen otthonhoz?
"-Fontos szempont volt a funkcionalitás és a design összehangolása: ahogy a színek, a formák, az anyagok merész használatával – egyfajta „atmoszférateremtéssel”  - ellensúlyozni lehet a térbeli hátrányokat. Nagyon ritka a tökéletes ingatlan. Ezért itt számomra a nagy nyitott tér, a látszó betongerendák, az ipari feeling volt az, amit markánsan ki lehetett emelni, rájuk helyezve a hangsúlyt a csekély nappali fénnyel szemben. Így, amikor New Yorkból, vagy Berlinből érkeznek vendégeim, leesik az álluk a pesti bunkerloftban! Szeretem, ha munkáimmal arra inspirálok másokat, hogy nyitott szemmel minél több lehetőséget fedezzenek fel egy térben. Sok kivitelezési tanácsot adok, sőt konkrét bútorterveket készítek azoknak, akik hasonló lakásprojektekben gondolkodnak."




-Milyen egyedi megoldások, milyen stílusú berendezés illik egy bunkerloftba? A lakás ihlette első, saját tervezésű indusztriális bútoraidat, vagy épp a már kész bútorokhoz alakult a lakás?
"-Az indusztriális hangulatú, funkcionális jellegnek kell dominálnia, némi luxussal kiegészítve, mediterrán színekkel oldva és könnyed játékossággal megspékelve. Ezek arányos mixeléséből nagyon inspiráló, jó tér születhet! Már több elkészült bútorom várta évek óta a valódi helyét, de aztán itt, a bemutatótérnek is alkalmas lakásban felgyorsultak az események és azóta sok minden születik folyamatosan."



 -Mi a Tölgyfadesign bútorgyártó manufaktúra legfőbb ismérve, miben különböznek darabjai más fabútoroktól? Milyen munkákat vállaltok legszívesebben?
"-Legfőképpen exkluzív keményfával dolgozunk: tölggyel és dióval, valamint gőzölt akáccal.  Ezeknek a felületkezelése sem átlagos, az általunk alkalmazott lakkokat és olajokat kevesen használják. A fa eredeti textúrájának megőrzésére törekszünk. Ezért a repedések és a csomók jó barátaink!"



Nincs semmiféle pác, nincs fényes lakk. A tölgyből, dióból készült bútorainkhoz fémet használunk mindenféle felületkezeléssel - csiszolva, flexelve, savazva. Ahol lehet, bevetjük a designbetont is. Ebből az intenzív, sajátos hármasból adódik össze bútoraink markáns megjelenése. Csak egyedi darabokat készítünk, leginkább saját terveink, elképzeléseink alapján.



De szeretjük a megrendelők által támasztott kihívásokat: amikor közösen lelkendezhetünk az eredményen, akár egyetlen kisbútor vagy egy komplex berendezés esetében. Inspirál minket a kortárs design, melyben a bútor is egy művészeti alkotás lehet.
-Mi a kedvenc helyed és bútorod az egyterű stúdiótokban?
"-A relaxálásra és koncentrálásra is egyszerre alkalmas tölgyhinta, valamint a betonba öltöztetett kávéfőzőnk, mely elnyerte a hazai Beton Fesztivál közönségdíját."



 Lakásbemutató cikkem a Széplak magazin téli számában található nyomtatásban, melyet még február végéig elérsz a standokon. Ha követed a Vizitkártyát, nem maradsz le a következő otthonkalandról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése