2021. dec. 7.

Kerubok kertje

A Balaton-felvidéki falu, Mindszentkálla egyik százéves, bazaltkőből épült parasztházához érkezve már az udvar is sokat sejtet a házigazdák kreativitásából. A magas kőfalak mögött széttárt szárnyú mészkő angyalok, fagyökereken pihenő öblös madáritató tálak, organikus szobrok és plasztikák lakják az udvart, hófehér virágok – margaréták, tulipánok, rózsák – ölelésében. Tóth Tamás kőszobrász és öltözéktervező felesége, Anna otthonában megtudjuk, milyenek a hétköznapok a kerubok kertjében.





-„Ez itt a kő hazája, itt a mi helyünk!”- ezzel a felismeréssel kezdődött a nyolc évvel ezelőtti építkezés, amikor a lepukkant, sőt egyenesen romos parasztházat megvásárolva házigazdáink belefogtak a felújításba, hogy igazi otthonra találjanak e vidéken. A döntést hosszú évek előzték meg, amíg nyaranta a kapolcsi Művészetek Völgye forgatagában állították ki Tamás szobrait, vagy vasárnaponként egész évben a Káptalantóti kézműves piacra utaztak, hogy standjukon is találkozhasson műveikkel a közönség. A lakberendezőből lett szobrász ugyanúgy vegyíti kőmunkáiban a szépséget és a funkcionalitást, ahogy azt az enteriőrök tervezésénél is illik: tudva, hogy így jön létre az a harmónia, amitől ellenállhatatlan vágyat érez a szemlélőből lett vásárló... Biztos kézzel nyúl a kemény anyaghoz, mert fejében már ott a gondolat, a formába kívánkozó alak. 




Gyakran használ izgalmas, természetes anyagtársításokat: öreg deszkákkal, uszadék-fával, kifordult gyökerekkel házasítja simára csiszolt kőszobrait, melyek megtalálják helyüket akár beltérben, vagy leginkább teraszok, kertek, udvarok hűvösében. Ahol kisvártatva madársereg gyűlik a kerti itatók köré, a méretes mészkőtálakba pedig kisebb köveket, szárazvirágokat, tárgyi emlékeket tarthat az ember. A kisebb és nagyobb angyalok pedig kiválóan alkalmasak házőrzésre, babavárásra, vendégmarasztalásra. Tamás, az alkotójuk is legkisebb gyereke születésekor lett jóba velük, akkor kezdte faragni a szárnyas őrzőket saját családi házukba és mások örömére. Itt, e felújítandó házban is minden kő-és famunkát ő maga végzett, mesterembert nem kellett alkalmazni a három éves munkafolyam alatt. Most a legújabb elkészült részt, az istállóból lett kislakot járjuk körül, melyet az ide látogató családtagok és barátok számára terveztek Annával.




 Az otthonos melléképületet a fedett terasszal és kötötték össze a főépülettel, mely alatt a szinte egész évben használható nyári konyha és szabadtéri étkező is elfér. Ez utóbbiakat a néhai ólból és kamrából alakították ki, a hátulsó főfalat meghagyva, a bontott téglákból rusztikus padlózatot és konyhapultot építve. A régi gerendákból árnyékoló pergola készült az étkezőasztal fölé, melyre a háziasszony, Anna vásznai és csodás függönyei kerülnek nyaranta. Mert a szakmája szerint ruhakészítő, három gyerekes édesanya nem csak varrja és tervezi a női- és gyerekruhákat, de szenvedéllyel gyűjti is a régi korok lakástextíliáit, öltözékeit. Sőt, szívesen hordja a legszebb darabokat, nem csak a fotózás alkalmával, de akár brióssütés közben is. Hisz a textilek mellett legújabb szenvedélye a sütés: ízletes pékárui percek alatt elfogynak a családtagok és a vendégek között. S itthon, amerre a szem ellát – kerti pamlagpárnák, térelválasztó vásznak, függönyök, asztal-és ágyterítők, fogason pihenő antik hálóruhák – egytől egyig minden textil a saját gyűjteményéből való, vagy régi vásznakból készült, szintén kézimunkával.






Fehérségük jól illik a festett-koptatott fenyőbútorokhoz, melyek némelyike családi hagyaték, nagyszülői örökség, de vannak köztük átalakított áruházi példányok is. Stílusukban illeszkednek a kisház rusztikus, fuga nélküli kőfalaihoz és a hódfarkú tetőcserépből készült padlózatához, a keramikus barátok áttört fehér kerámiáihoz egyaránt. Sőt, szépen rímelnek a kertben ácsorgó kerubok fehér szárnyaival, akik egész évben kitartóan várják a betérő vendégeket ebben a varázsos mindszentkállai angyalkertben. Legyetek a vendégeik ti is!




Kerubok kertjébe látogatás bejelentkezéssel: Tóth Tamás, Mindszentkálla, Tel.: O63O2625O77

A cikk az Alkotó Energia_ ÚJRA c. online magazinjában is elérhető, az alábbi linken:https://www.flipsnack.com/.../alkot-energia-szeptember.html 

Kövesd a Vizitkártya közösségét, hogy ne maradj le a következő otthonkalandról! 

  

 

  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése