2023. okt. 15.

Időkapu, mint műalkotás

 Késő nyári vizit a művésznél, aki a tér és idő esendő viszonyának dokumentátora, a megmozdult érzelmek festője. Akinek gömb-univerzumai a harmónia utáni örök sóvárgásunkat idézik, míg kontúrjaikból kimozdult alakjai saját bizonytalan létezésünk mintái. Csurka Eszter kortárs képzőművésszel legújabb kísérleti projektjének készítése közben beszélgettünk, vidéki otthonában.Milyen élményekből ered és miként inspirál a főváros és a Balaton közt zajló kettős életed?

Voltaképpen egész életemben kétlakiként éltem, a Balatonhoz régi, kalandos családi nyarak emlékei fűznek. Így amikor több, mint húsz éve kialakítottam második otthonomat a tó északi partján, ez a gyermekkori élmény folytatódott, természetes módon. Szeretem a forró nyarakat, a tó színe- változásait, az átvonuló viharokat, a természetben létezést, a kertem terméseit, fűszereit. Festményeim nagy százaléka itt, a vidéki tájban készül, őszi-téli kiállításaimra is itt festek. Idén a szeptember 8-án nyílt „Legyen vége már!” című nemzetközi képzőművészeti popup tárlaton látható aktuális munkám, a számos történelmi emléket őrző Tállyán, mely egyúttal Európa mértani közepe is.Mit csinál egy Munkácsy-díjas, amikor épp nem főz, vagy kertészkedik? Mesélnél legújabb projektedről?

Legújabb kísérleti kompozícióm alapja a téralakítás, mint művészi kifejezőeszköz. Kiindulópontja az a gondolatmenet, hogy miként önállósult ez a műfaj, mely évszázadokon át, mint néma előzmény tapadt a festészethez és szobrászathoz. Hogyan tágult ki a műalkotás tere, léptéke, hogyan jelentkezik az entrópia a mai munkákban. Műalkotásom egy olyan monumentális installáció, melyben a felhasznált anyagok - a fa, az acél, a beton - a konstruktív térrendezés elemei. Míg a síkból kikívánkozó, a térből és időből kirepülni készülő organikus minták - leginkább bolygókra hajazó festett motívumok - a folyton változó rend (vagy épp káosz) aktív szereplői. Ahogy maga a műalkotás nyitott tere is folyton változik, folyást engedve olyan szabad energia-lenyomatoknak, mint a víz alatt született szobraim.Milyen kulturális projekteknek adhat helyszínt a jövőben az időkapu-installáció?

Ahogy eddigi művészeti projektjeimben, - sőt egész pályám során - intenzív szerephez jutottak a társművészetek, legújabb installációmban is hangot kaphatnak a kortárs irodalom, a fizikai-, és mozgásszínház, az akusztikus zenei előadások, vagy a művészet és tudomány határterületeit érintő innovatív témájú beavató előadások. Hisz szándékom szerint az időkapu egy izgalmas befogadó tér, melyben a múlt és a jövő akár egyidőben megtörténhet!

Művészportrém az Artnews.hu kulturportálon jelent meg 2023.szeptemberébenNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése