2013. aug. 5.

Messze gurul a Marbushka...

"...Az 1895-ben épült sváb parasztház lelke a három ajtóval határolt aprócska helyiség, mely égnek meredő vályogfalakkal keményen dacolt abban az emlékezetes felhőszakadásban, ami gyakorlatilag elmosta az átépítésre várakozó, födém nélküli épületet. 
Történt mindez tíz éve, az új tulajdonosok,  László és Beatrix szeme láttára, akik az esetet követő 9 hónap alatt archaizáló hangulatú modern öko-házat varázsoltak a romokon és hálából „szentélynek” keresztelték a szobát. Azóta is fontos családi események, emelkedett és fájdalmas titkok tanúja ez a kultikus átjáró, ahol az élők gyertyát gyújtanak az elmúlás felett, a régi és modern világ találkozik a nyekergő hajópadlón, a százéves fabútorok között tavalyi gyerekrajzok kacskaringóznak… Anya és Apa halad át naponta az innen nyíló hálószobájuk felé, ahol a baldachin alatt nagypapája  gyűjteményét  - a megoldás kulcsait – rakta keretbe a grafikusművész unoka, az egykori rajzolgató kislány. Most az ő rajzolgató kislánya, Bojka szalad át a szobán, fel a tetőtéri birodalma felé, ahol nagy munkában van épp..." 
Történet egy magyar kislányról, akinek szobájából a világ túlsó végére is eljutott a színes üveggolyó…  
Tarts velem a „Marbushka” manufaktúra alkotóinak szépséges otthonába, ahol egy rajzolt kismadárból nemzetközi hírű hazai játékmárka született. Augusztusi cikkem a Széplak magazinban, előzetes itt, a blogon, s hamarosan közös Vizit-Marbushka játék csodaszép nyereményért!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése