2021. jan. 10.

Koszorú az ünnep körül

 Az elmúlt két évtized során igazi, lakájos családi fészket alakított ki a nagyszülői házban Edina és párja Gábor. S, ahogy a gyerekek létszáma és életkora változott, vagy a  szülők elfoglaltsága diktálta, úgy alakultak át az egyes szobák, lakrészek funkciói, sőt még a családi karácsonyok is.



Mára elmondhatjuk, hogy a családunk minden tagja lakott már az épület összes zugában
! -  emlékszik vissza négy gyermekes vendéglátónk arra a két évtizeden át tartó folyamatra, melyben otthonuk elnyerte mostani arcát, s ő maga műkedvelő háziasszonyból lassan profi dekoratőrré vált. Mert ahány gyerkőc érkezett a családba, annyi stílusváltáson mentek át az enteriőrök: színben, funkciókban, bútorokban, dekorációkban. Majd édesanyjuk is annál magabiztosabb lett az ösztönös újrahasznosítás műfajában.  Az ötvenes években épült praktikus, de nem túl tetszetős kockaházat – melyet eredetileg a nagyszülők vásároltak - még a szüleitől örökölte meg Edina és párja Gábor. Eleinte, a családi büdzsét kímélve saját ötletekkel és munkával bővítették-alakították, majd ez a „redizájn- foglalatosság” valóságos szenvedélyükké vált…





Edina ötlete alapján született a saját tervezésű konyhabútor, melyet egy asztalos készített, s hozzá az étkező precíz kárpitozású székei szintén a háziasszony munkái. A szürke szövet ötletét –mely az eredetileg barna műbőr székekre került - a tálaló színeváltozása inspirálta. A felújításra megérett üveges szekrény ugyanis Edina legújabb bútorfestő-hobbija révén újult meg és hozta magával az étkező új színvilágát. Ugyancsak saját kivitelezésű a nagymama kis szekrényéből átalakított redesign gyertya-kandalló, mely a szürkére hangolt nappali legújabb darabja. Téli hónapokban a belsejébe helyezett díszgyertyákkal vagy sorfényekkel egyben a karácsonyi hangulat hordozója. Köré a hiányzó karácsonyi dekorációt az "Old Dekor" lakberendezés közeli üzletéből szerzi be. Ugyanitt a szobai dohányzóasztal egy megkurtított lábú étkezőasztalból született és idén feketére változott az új monokróm szőnyeghez igazítva. 




Mellette a lerakóasztal egy avitt varrógépből, a polcok régi gerendákból készültek. De a fürdőszoba teljes berendezése is családi örökségből és a lomizások során talált bútorokból lett újragondolva, átfestve.  Kalákában épült a kerti raklap garnitúra is, mindehhez a szükséges férfierőt párja és édesapja tette hozzá, Edina ötletei és művezetése mellett. Mert a családi manufaktúrában ő az, aki meglátja a lehetőséget a mások számára értéktelen, kidobásra ítélt holmikban, majd az újrahasznosítás kész terveit tálalja a fiúknak. 





A dekorálás, a bútorfestés, a lakástextil varrás nyújtotta tapasztalata az anyaság évei alatt különös egyveleggé nőtte ki magát és „naftalin műhely” fedőnév alatt a bútorfelújításban és egy saját varróműhelyben sűrűsödött. Az alkotással járó folyamatos piacjárás, gyűjtés és ötletbörze a felnövekvő gyerekeknek is jó szórakozást jelentett és Edinának értékes barátságokat hozott. Egy adventi időszak táján épp  ilyen, személyes találkozásból született az egyedi koszorúk ötlete, melyek mára az alagsori műhelyben készülnek tucatszám, az alkotótárs-barátnő,  Zsófia közreműködésével. Ám a postázás előtt itt, a lakás asztalain élik teszt-idejüket az évente más-más trend alapján készült kompozíciók. Egytől egyig az ünnepi várakozás jelképei, az édes süteményillatban.




Karácsonyi cikkem a 2020. decemberi Kiskegyed Otthona magazinban jelent meg nyomtatásban. A cikk karácsonyi dekorációi és lakástextiljei az Old Dekor lakberendezés balatonfüredi üzletéből valók. Csatlakozz a Vizitkártya közösséghez és tarts velem a következő otthonkalandra! Boldog, békés Ünnepeket és egy szabadabb, nyugalmasabb Új Esztendőt Mindnyájunknak!

 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése