2022. júl. 9.

Kisbirtok nagy tervekkel

 Az újrakezdésnek pozitív velejárói is lehetnek, melyek utólag igazolják a velünk történt drámai sorsváltások időszerűségét. Így történt Andrea esetében is, aki a fővárosból vidékre, a pörgős karrierből egy szabadabb, alkotói környezetre váltva kezdte építeni merész vízióját. A Kisbirtok ma még szárnyait bontogató, de már ötletekkel teli közösségi tér, melyről még bizonyosan hallani fogunk a Balaton parti programajánlókban. Kérdéseimre az ötletgazda-tulajdonos, Szabó Andrea válaszolt.


Miért pont Zánka, azaz mi tetszett meg az ingatlanban, ami beindította a fantáziádat? Volt-e már konkrét terved, amihez a megfelelő ingatlant kerested?

Anyukám nyaralója a Badacsonyban van, így Zánka nekem sokáig egy „átutazó” pont volt csak. Amikor rátaláltam a pajtára, akkor azonnal beleszerettem a hangulatába: romos vöröskő épületek, hatalmas terület, egyik oldalon erdő, mögöttünk a temető, mézeskalács házikóval az udvar végében. Rendezvényszervező és reklámügynökségi múltammal azonnal elképzeltem, hogy ezek a terek, ha élettel telhetnek meg, rengeteg kreatív energiát teremtenek.




Több darabban sikerült újra egyesíteni a néhai „Pálffy birtokot”, amiről megtudtuk, hogy korábban egy gazdasági birtokként, tejüzemként működött. A legrégebbi fotó, amit láttam róla, az 50-es években készült. Imádom, hogy ennek a helynek van egy olyan hangulata, ami már az első látogatáskor engem is megfogott, de mindenkiben elindít valamit. Az épületeknek története, múltja van. Mostanában egyre több mindent tudok meg a helyiektől: ki lakott itt? mi volt itt? De a legizgalmasabb, hogy ennek a birtoknak már én is a része vagyok!

Első látásra is hatalmas projekt ez a felújítás. Hol tartotok most, miként hozzátok össze az autentikus miliőt a modernizálással?

Az első épületeket 2018-ban sikerült megvenni és ezt követően nagyjából 2 évre rá egyesült a teljes birtok, melynek mindegyik épülete lepusztult állapotban volt. Ennek a legutolsó fázisa egy üzlethelyiség ,  amelyben egy használt áruk boltját nyitottunk Édesanyámmal a Covid előtt. Imádjuk a régi bútorokat és tárgyakat, odavagyunk a piacokért. A birtokon nagyon sok olyan kiegészítő vagy bútor található, amit felújítottunk. Sajnos a vírus ráébresztett minket arra, hogy ezt egyelőre csak on-line formában fogjuk tudni működtetni. Így lett a „Lombár” nevű oldalunk, ahol az általunk gyűjtögetett és szeretett tárgyakat értékesítjük.





Az építkezés közel 5 éve tart, mert nehéz volt jó szakembereket találni, akik tudnak a vöröskőből épült házakkal, terekkel dolgozni. Édesanyám rengeteget segít az ötleteivel, nagyon jó kis inspirációs anyagokat gyűjt és az évek alatt mi is sok dologba beletanultunk. Mivel az egyik kedvenc stílusom az eklektika, így azért igyekeztünk belecsempészni modern elemeket és színeket. Így lettek „zánka zöld” színűek a nyílászárók vagy a klasszikus sárga ház így kapott szürke színezést. A legmodernebb eleme a komplexumnak pedig kétség kívül az art deco stílusú, Balaton színeiben pompázó üvegajtó.

Az inspirációt nagyjából mindenhonnan gyűjtöm: Pinterest függő vagyok, ott rengeteg jó ötlettel találkozik az ember. Benne vagyok lakásfelújítós, lakás átalakítós, bútor pimpelős és ki tudja még milyen facebook csoportokban. Ezen kívül az utazásaim során nagyon sok olyan megvalósítással találkoztam már, amiből szintén tudtam ötletet meríteni. Szóval ezeknek a kombinációja a birtok „arculata”.

A hatalmas egyterű pajtából sok célra használható közösségi teret álmodtál. Milyen rendezvényen, fotózáson vizsgázott már a hely és mi volt a tapasztalat?





A nagyjából százéves, 150 nm-es pajta jelenleg egy térként működik, – mivel a karámokat kiszedtük – és arra vár, hogy különböző rendezvényekkel töltsük meg. A kialakításakor igyekeztünk arra odafigyelni, hogy mindenféle stílus megállja benne a helyét. Nem szerettük volna, hogy egy újabb „vintage” helyszínként emlegessenek minket. Úgy gondolom, hogy egy modern arculat vagy dekoráció épp úgy megállja a helyét benne, mint egy vagány, tematikus esemény.  Élesben kipróbáltuk már születésnapon, jóga eseményen és fotózásokon is. De a szuper akusztika miatt lesznek benne hangfürdők és egyéb zenei események. Áprilisban egy retró-disco hangulatú esküvőt fotózunk benne, májusban egy nagyon izgalmas programunk lesz „Jóga és illatleckék” címmel. Melyen Lipovszky Csenge illat-esztéta és Abdulwahab Nadia astanga jógaoktatóval közösen egy női elvonulást tervezünk.

A stílusosan felújított utcafronti ház a birtok egyik legszebb eleme. Hogy választottad ki a vidéki-nagypolgári épület berendezését, burkolatait?






Ez az első épület, amivel találkozik az idelátogató. A felújítást a belső terekkel kezdtük, a felszabdalt előteret egy légtérré alakítva. Lebontottuk az álmennyezetet, hogy a fa födémgerendák látszódjanak. A burkolatokat a szentendrei AC design-nál, illetve egy internetes oldalon vásároltuk. Fontos volt itt is, hogy a régi és a modern stílust ötvözzük. Az előtérben egy fehér, koptatott járólapot tettünk le halszálka mintázatban. A berendezést eklektikus módon vegyítettem: van közöttük örökség, felújított bútorok, régi - de számomra nagyon kedves- elemek, mint például a hófehér jégszekrény. Barátaimtól is kaptam több értékes darabot, amiket beépítettem az enteriőrbe. Így valóban a közösség formálja a teret!

Milyen funkciót kap a kert, a készülő épületrészek a tervezett rendezvényeken? Vannak-e már visszajelzések és saját tapasztalatok az itt eltöltött időről?





A hatalmas kert az egyik legnagyobb értéke a területnek, fantasztikus termőföld van a birtokunkban. Erdő veszi körül, ami végtelen nyugalmat áraszt magából. Szeretnénk zöldíteni, füvesíteni és a rengeteg megmaradt vöröskövet hasznosítani. A bevezető út szegélyét vöröskőből raktuk ki, a nagyobb kövekből pedig sziklakertet tervezünk. Amit mindenki a legjobban vár, az a rom épületünkből tervezett fröccsterasz megnyitása. A kert minden részletét rendezvény-spotnak fogjuk használni, főleg a gyermekfoglalkozás esetén kell a szabad tér.

Eddig minden vendégünknek nagyon tetszett a birtok hangulata, lenyűgözőnek tartják a házat, a pajtát – ahogy én is korábban. Ezért is nagyon boldog vagyok, hogy a vendégeink itt eltöltött ideje egy élményszerű felüdülés - épp, ahogy ezt elképzeltem.

Páromnak és nekem – városi emberek lévén - a vidéki élet elképesztően más: teljesen máshogy kapcsolódnak az emberek, más témákról beszélgetnek, lassabban zajlik minden. Azt gondolom, hogy nekünk ez a slow-life életérzés nagyon bejött. Imádunk új helyeket felfedezni, jönni-menni a környéken, ismerkedni a helyiekkel és a hozzánk hasonló „gyüttmentekkel” !

A cikk az Alkotó energia_ÚJRA magazinjának 2o22.tavaszi lapszámában jelent meg.




Kisbirtok Kultbázis, Zánka: https://www.facebook.com/kisbirtok.kultbazis

Szöveg, fotók: Böjtös Kinga, Vizitkártya Portré: Simon Kornél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése