2022. júl. 9.

Raktárból művészlak

 Egy ablaktalan, szűkös raktárhelyiségből keveseknek jut eszébe lakható otthont varázsolni. De, ahogy egy marék anyagból csodás kerámiákat képes formálni a művész, úgy ezt a lehetetlen küldetést is kreatív kihívásként kezelte Bubutímár Éva keramikus és csapata. Ahogy alkotómunkái során, úgy most is számos művész-baráttal állt neki a felújításnak. Hogy az eredmény – e végtelenül barátságos, színes kis apartman –  saját beköltöző családtagjaikat és az ide érkező vendégeiket is elvarázsolja.  A parányi portát bejárva együtt idéztük fel Évával és párjával, Endrével az építkezés pillanatait.





 Milyen állapotban találtátok a helyet és mekkora területen gazdálkodtatok a felújítás során?

A pesti belváros szívében került kialakításra az itt látható 22 nm alapterületű lakrész, ami tulajdonképpen a régi kerámia műhelyem raktára volt. Amikor Budapestről vidékre költöztünk, arra gondoltunk, hogy átalakítjuk kis lakásnak, mert a népes családunkból induló gyerekeinknek jó lehetőség az önálló élet kipróbálására. Azért mertünk nagyot álmodni, mert ennek a helyiségnek olyan belmagassága van, hogy kis ötleteléssel ketté lehetett venni a közel öt méteres vertikális teret.





A lakás nagy részét teljesen beépítettük, a galériaszinten egy hálófülke és egy kis gardrób kapott helyet. A földszinten van a fürdő, egy pici nappali és a belőle nyíló étkező-konyha, utóbbit a ligthof-ba építettünk be. Ez a terület már a lakáshoz tartozott, de nagyon rossz állapotban találtuk, salétromos és romos volt. A kőműves, a villany- és vízvezeték szerelő mellett mindent mi kiviteleztünk!

Melyek voltak a komfortosítás legnehezebb részei, vagyis miként kompenzáltátok a hátrányokat?

A konyha egy része teljes üveg felületet kapott, itt az égig lehet látni, vagyis egy négyzetméter égbolt Budapest egéből! Alapvetően sötét a lakás, de suli után, vagy a nap végén megpihenni pont elég. Sok egyéb fényforrást tettünk bele: otthonos hangulatot prímán lehet a helyi kis lámpákkal teremteni. A falszínt és burkolatot is világos, élénk árnyalatra hangoltuk. A terek kiszélesítése miatt ugyanazt a csempét futtattuk a falra is, ezzel látványra megnőtt az amúgy szűk tér.

Mivel ez egy régi ház földszintje és a falak vizesedtek, úgy döntöttünk, hogy legyen padlófűtés! Ezzel volt a legnagyobb munka, hiszen ki kellett hordani a régi és rettenet sok vizes salakot! Majd a legmodernebb technikával víztelenítettük és a csőrendszert betettük. Amikor végre elkészült, mi is kissé kikészültünk, de utólag nem bántuk meg! Ezzel a fűtéssel megszűnt a lakás dohos szaga, szárazak maradtak a falak és nagyon jó lett a komfortérzet!





A salétrom miatt a falat nem vakoltuk vissza, hogy tisztítható legyen, drótkefével lehet letakarítani, ha szükséges.  Az elején még volt kevés salétromosodás, de mára már jól kiszáradt a tér. A falakon  maradt a tégla látványa, de különböző kreatív felületeket is tettünk rá. A lakásban minden elektromos árammal működik, a legkorszerűbb módon.

Milyen alkotók – kézműves és művész barátok – hagyták itt kezük nyomát a felújítás során? Vannak-e saját manufaktúrátokból származó munkáitok a kislakásban?




A bögréket és a lakásban található dísztárgyakat a „BubutimArt”  készítette, azaz saját készítésű termékeink. A térbe röpködő pillangókat is mi készítettük kerámiából, ahogy a fűzfafonat-testű nagy madár is közös alkotásunk Horváth Kata kosárfonóval. A konyha falára került egy régi ajtó - ami a falunkban lévő kultúrház felújítása után kidobásra került – azt elkértem és lecsiszoltuk. Ez a faburkolat olyan, mintha egy ajtó nyílna még valahová… képzeletben be is lehet rajta lépni egy másik világba! A retró sublótra porcelán gombokat vettünk, ezzel is kicsit feldobva a régi bútort. A kis nappali falára egy régi kiállításunk virágos háttérképe került, ezt Hegybíró Dániel díszítőfestőnk festette.  Fürdőszobánkban is a kék-fehér színvilágot tartottam meg, itt a mennyezetig fut a csempe és egy üvegfal került a zuhanyzóhoz, hogy a tér látványa megmaradjon.

Nagy újrahasznosítók lévén számos bútorfestés, sőt egyedi beépítéseket is bevállaltátok. Hol találtatok rá a felhasznált darabokra?






A konyhapultot mi készítettük. A konyhaszekrényt és asztalt a szomszéd nénitől kaptam- fiatalon ezt kapta az esküvőjére a családjától- majd lecsiszoltuk és átfestettem. A kék színt használtam, mert a padló burkolata is hasonló. Igazán hangulatos dolgokat találtam Vácon, a Tolerián Antik raktárában: fehér öntöttvas fogas és papírtartó került a fürdőbe, így régi belvárosi hangulatot tudtunk teremteni a belső terekben is!  Az ágyat vettük, de többi berendezést a lomtalanításkor talált régi székekkel és kis asztallal oldottuk meg, amit persze átcsiszoltunk és lefestettünk. A lakásba egy kis előszobából léphetünk be, ide is egy igazi antik tükrös szekrényt tettünk, amit átfestettem feketére, mert az előszoba burkolata fekete-fehér. A nappaliban lévő falitükröt úgy csináltam, hogy egy régi szekrényajtót átfestettem kékre és egy tükröt vágattam bele. Az ajtókat, ajtókereteket és a lépcsőt matt ezüstre festettük, mert ez ad egy kis eleganciát a lakrésznek. A csigalépcső fölé egy osztott üveg került, amit itt a falunkban bontott ki valaki a tornácából és mi elhoztuk! Ez a rész kinyitható maradt, ha utólag bútort kell ki-bepakolni, akkor ki tudjuk nyitni a galériát!

Hogy vált be a lakás nektek és vendégeiteknek, sikerült-e „otthon-érzést” kialakítanotok a kis térben?




Felnőtt gyermekeink és barátaik imádnak itt lakni. Amikor a családunknak nem kell a lakrész, akkor  rövidtávú kiadásra kerül. A vendégeinknek is nagyon tetszik, budapesti barangolás után jól esik nekik a belvárosban megpihenni! Sok kedves visszajelzést kapunk, sőt kerámia tárgyainkra is rátalálnak a kis apartman által, magukkal víve jó hírünket messzi tájakra is!

A cikk az Alkotó energia_ÚJRA magazinjának 2o22 tavaszi lapszámában jelent meg.




Szöveg, képek: Vizitkártya , Böjtös Kinga

 Kerámiák, lakberendezés: www.bubutimart.com   Dekorfestés: www.ecsetleg.hu   Antik bútorok: http://www.tolerianantik.hu  

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése